Oštre prozivke

Delnički sportaši: Knežević gradi fontane kao Bandić, a sport na izdisaju

Karolina Krikšić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Razjedinjeni i podijeljeni članovi Sportske zajednice Grada Delnica jedinstveni su  u stavu da je gradonačelnikov odnos prema sportu neprihvatljiv, jer za normalno funkcioniranje bi trebalo izdvojiti između 4,5 i 5 posto proračuna, no to u tekućoj kalendarskoj godini nije dosezalo niti do dva posto



DELNICE  Financiranje održavanja sportskih objekata, ali i loša komunikacija između Grada Delnica, Goranskog sportskog centra (GSC) koji upravlja sportskim objektima te sportskih udruga i klubova pokazali su se najvećim problemima delničkog sporta čija je budućnost neizvjesna.


Naime, iako osnovana s ciljem povezivanja, Sportska zajednica Grada Delnica od samog je osnivanja postala sinonimom za podjele, nerazumijevanje pa i otvorenu svađu, a jedino u čemu se obje suprotstavljene strane Sportske zajednice slažu jest – nedostatak sluha za sport delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića.


NK Goranin odustao


No, krenimo redom i recimo da se kraju približava, za delnički sport, izuzetno teška kalendarska godina u kojoj je, primjerice, NK »Goranin« na samom početku odustao od seniorskih natjecanja kako bi klub preživio, a po početku nove sezone, odlučio se na seniorska natjecanja u nižoj ligi, koja podrazumijeva manje troškove gostovanja momčadi. Ženski kuglački klub »Goranin« u novu je pak sezonu krenuo s nula kuna, a slična je situacija i u ostalim delničkim klubovima.




– Situacija je takva da klubovi ili nisu dobili financijska sredstva za rad ili im se namijenjena sredstva ne isplaćuju zbog činjenice da se gradski proračun – ne puni. Ipak, klubovi preživljavaju zahvaljujući sponzorstvima, uvođenju ili pak povećanju postojeće članarine, no takvo stanje nije održivo, ističe predsjednik Sportske zajednice Grada Delnica Dražen Tomić.


U Zajednici 24 članice


Dodamo li tome činjenicu da Zajednica broji 24 punopravne članice od kojih dobar dio ne priznaje aktualno vodstvo i stoji uz prijašnju predsjednicu delničke Sportske zajednice Slavicu Grgurić Pajnić koja je ostavku (zajedno s članovima Nadzornog i Etičkog odbora) podnijela zbog Izvršnog odbora »u kojem nije naišla na suradnju jer je željela zastupati sve klubove, a članovi IO inzistirali su samo na svojim klubovima« te Grada Delnica koji joj je »osporavao mjerodavnost«, jasno je da je situacija i više negoli zamršena.


Povrh toga, Grgurić Pajnić novom vodstvu Zajednice nije ostavila dokumente Sportske zajednice što dodatno otežava njezin rad, a očekuje se i odluka žalbenog vijeća koje bi trebalo »presuditi« koja je od dvije sukobljene Zajednice ona »prava«.


Ponestaje entuzijazma


Uz sve to, tu je i nova uredbe Vlade prema kojoj će od sljedeće kalendarske godine financijska sredstva namijenjena razvoju sporta biti dodijeljena zajednici sportova određene jedinice lokalne samouprave kako bi ona osigurala funkcioniranje Sportske zajednice, redovnu djelatnost udruga, sportske stipendije, školovanje stručnog kadra u sportu, liječničke preglede sportaša, financiranje sportskih objekata i osigurala rezervu za izvanredne troškove, odnosno odlaske sportaša na natjecanja pa je jasno je da će ionako financijski teška situacija, u ozračju nepovjerenja i konflikata, biti još teža.


Sudeći prema komentarima predstavnika klubova, jasno je da je njihovo strpljenje pri kraju, odnosno da pomalo ponestaje entuzijazma zahvaljujući kojemu je delnički sport preživljavao posljednjih godina.


U zajedničkoj raspravi o specifičnim i zajedničkim problemima, gotovo svi su spomenuli nemogućnost konstruktivne komunikacije s gradonačelnikom odnosno jednostranu korespondenciju (bez odgovora gradskog čelnika) ili pak njegove nimalo konkretne odgovore u rijetkim osobnim razgovorima.



Veliki financijski problem ima i Klub hokeja na ledu »Mamut«. Naime, klubu je za ovu godinu Grad dodijelio 10.000 kuna za redovnu djelatnost, no rebalansom proračuna taj je iznos prepolovljen. Kao da to nije dosta, niti tih 5.000 kuna još uvijek nije uplaćeno na račun kluba, a Snježana Mulc iz HKL »Mamut« ističe da, za razliku od drugih klubova, njima nisu isplaćena sredstva za plaćanje korištenja dvorane za treninge.– Zbog svega toga trenutačno smo u velikim financijskim problemima jer račun dostavljen od strane GSC-a za korištenje leda i dvorane iznosi oko 19.000 kuna, objašnjava Mulc dodajući da je rad trenera plaćen članinarinama te da je Klub posljednje dvije godine organizirao Turnir veterana zahvaljujući kojemu je u Delnicama tri dana gostovalo stotinjak ljudi, sudionika turnira.Prema njezinom mišljenju, delničkom je sportu potrebna dobra strategija, a što se raspodjele financijskih sredstava unutar Sportske zajednice tiče, ne očekuje da će biti korektna.– U izvršnom odboru koji će određivati koliko kome treba dati, sjede ljudi iz klubova koji su već i do sada dobivali veći dio kolača za svoj rad. Sve ono što se uvodi novo i što je u začecima teško će opstati u takvoj raspodjeli. Upravo stoga, HKL »Mamut« planira registrirati se u Rijeci jer smatramo da bismo od riječke Zajednice sportova mogli dobiti barem nešto budući da u Delnicama nismo dobili ništa, govori Mulc dodajući da će odluka o »preseljenju« biti donesena na današnjoj skupštini kluba.


Beton važniji od djece


– Više mu je stalo do fontana nego li do djece, samo je jedan od nezadovoljnih komentara sportskih djelatnika na gradonačelnikov odnos prema sportu.Revoltirani sportaši podsjetili su i na to da upravo zahvaljujući njima, odnosno sportskim natjecanjima koja organiziraju, u Delnice dođe i po nekoliko stotina »sportskih turista«, no unatoč tome, baš kao i naporima koje ulažu u zanimanje mladih za sport, upravo sport redovito biva stavka koju zahvati svaki rebalans proračuna i svaki put postaje manja.

Kako bilo, Sportska zajednica Grada Delnica nastoji se pripremiti za novu situaciju. Dakako, nepostojanje zajedništva među delničkim sportašima uvelike otežava taj posao, pa je prijedlog pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava napravljen prema onim podacima klubova koji su se odazvali inicijativi Zajednice, ali ne i onima iz udruga koji vodstvo ove Zajednice ne priznaje. Prema dostupnim informacijama, među kojima se od udruga tražilo i broj sati korištenja dvorane, određena su 26 kriterija, no vodstvo Zajednice svjesno je da cijela računica pada u vodu ukoliko Grad sljedeće godine za sport izdvoji nedovoljna sredstva.


– Prema našoj procjeni, za normalno funkcioniranje delničkog sporta potrebno je izdvojiti 4,5 do 5 posto realnog proračuna, istaknuo je Tomić dodavši da ovogodišnja financijska sredstva ne čine ni 2 posto proračuna.


Nelogičnosti u GSC-u


– Osobno, mislim da je stvar posve jasna: želi se prebaciti odgovornost na nas iz Sportske zajednice da »režemo« određene sportske udruge na taj način da ih ne financiramo. No, moja poruka je da to treba napraviti politika ovog grada, a ne sportaši, poručuje Goran Rački, dopredsjednik Sportske zajednice Grada Delnica.


Rački upozorava i na nelogičnost koja se odnosi na GSC-ovo upravljanje sportskim objektima, odnosno činjenicom da sportske udruge plaćaju korištenje sportske infrastrukture.



U moru razočaranja i rezignacije, optimizam je pokazao tek Davorin Klobučar, predsjednik Udruge za sport, rekreaciju i turizam »Kupa«, ujedno i predsjednik Odbora za sport i kulturu i tehničku kulturu Grada Delnica.– Situacija je teška, no treba biti uporan. Imamo dvije institucije (Odbor i Zajednicu) i potrebno je da budemo u zajedništvu jer se samo tako možemo izboriti za sport. Grad će dati sredstava koliko može, to, dakako, nije dovoljno, no sami moramo potražiti druge izvore financiranja, istakao je Klobučar dodajući da svim sportašima predstoji tržišna utakmica. U smislu zajedništva o kojemu je govorio, Klobučar je napomenuo i to da će na svaku sjednicu Odbora za sport, kulturi i tehničku kulturu biti pozvani i čelnici Sportske zajednice.


– Situacija je slična kao i u Rijeci gdje sportskim objektima upravlja Rijeka sport, tvrtka Grada Rijeke, a udruge i klubovi dobivaju (besplatno) termine za korištenje. Kod nas objektima upravlja GSC čiji je suvlasnik i Grad Delnice, mi plaćamo njihovo korištenje i ono godišnje iznosi oko 400.000 kuna. No, ono što nas najviše boli jest činjenica da plaćamo i PDV koji iznosi oko 90.000 kuna, a nema sumnje da bi taj iznos itekako dobro došao delničkom sportu, ističe Rački.


Osim financijskih, niz je još problema koji muče Sportsku zajednicu, a vezani su uz GSC. Između ostalih, to je i zatvaranje teniskih terena, neadekvatna klimatizacija u sportskoj dvorani, rekonstrukcija gradskog stadiona nakon koje neće biti moguće na njemu održavati atletska natjecanja, nemogućnost GSC-a da nabavi potrebnu količinu nove zemlje i sjemena trave za nogometno igralište, način korištenja stroja za uređenje skijaških staza…


Dakle, problema uistinu ne nedostaje, no do njihovog rješenja teško će biti doći bez istinskog zajedništva delničkih sportaša.