Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
8. prosinca 2019.
Budžet

Delnički proračun iznosit će 59,1 milijun kuna

Delnički proračun iznosit će 59,1 milijun kuna
Delnički proračun iznosit će 59,1 milijun kuna
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2018. u 9:57 2018-12-15T09:57:43+01:00

Za predloženi proračun glasovalo je osam vijećnika, a njih šestero bilo je protiv. U većini djelatnosti koje Grad sufinancira došlo je do određenog povećanja

Iduće će godine proračunska sredstva Grada Delnica iznositi 59,1 milijun kuna, odlučeno je na sjednici Gradskog vijeća Delnica, pri čemu je za predloženi proračun glasovalo osam vijećnika, a njih šestero bilo je protiv. Pojašnjavajući određene dijelove proračuna, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević rekao je da su od spomenute svote 23 milijuna kuna vezana uz kapitalna ulaganja, od kojih je spomenuo preseljenje delničke knjižnice i čitaonice u novi višenamjenski objekt u nekadašnjem Domu HV-a, aktivnosti oko osnivanja Zavičajnog muzeja, projekt izgradnje gradske tržnice, uređenje nogostupa i kanalizacije u Lučicama, brojne poslove jačanja javne rasvjete, energetsku obnovu kuglane, izgradnju servisne ceste u Poslovnoj zoni K-1, sanaciju ceste prema mjestašcu Razloge i Kalić, izgradnju reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice, uređenje odlagališta otpada u Sović lazu te brojne poslove oko vodoopskrbe i kanalizacije, u okviru kojih će najveći dio biti sufinanciran iz sredstava donacije švicarske vlade.

Većina financijski najzahtjevnijih aktivnosti vezana je uz pomoć i sredstva izvan gradskog proračuna što je, istaknuo je Knežević, dobro jer omogućuje da se sredstvima proračunskih prihoda financiraju druge aktivnosti i projekti, pri čemu je u većini djelatnosti koje Grad sufinancira došlo do određenog povećanja pa će tako, primjerice, za osnovno i srednje školstvo te stipendije srednjoškolaca i studenata biti izdvojeno 487.500 kuna, kulturi je namijenjeno 800.300, sportu 859.500, a turizmu 1,2 milijuna kuna, od čega je najveći dio za prijavljene projekte, a tek 225.000 za rad TZG-a Delnice. Za jačanje gospodarstva ukupno je planirano 446.650 kuna, pri čemu su za 100.000 kuna u odnosu na ovu godinu porasle subvencije domaćim gospodarstvenicima.

Spomenuo je Knežević i neka druga veća izdvajanja – za socijalnu skrb 2,1 milijun kuna, za plaćanje podignutih kredita 1,3 milijuna kuna, plaće uposlenih iznose 2,5 milijuna kuna... Ali nakon njegovog izlaganja oporba je, što je znakovito, ostala bez bilo kakvog komentara iako je glasovanjem pokazala da se ne slaže s proračunom. Da je riječ o namjeri i svojevrsnom »tihom štrajku« pokazalo se potom i pri vijećničkim pitanjima koja su najčešće najzanimljiviji dio sjednica Gradskog vijeća Delnica i tijekom kojih je oporba ovog sastava Gradskog vijeća Delnica vrlo ljubopitljiva te najčešće i vrlo konstruktivna. Nažalost, ovog puta niti jedno vijećničko pitanje nije bilo postavljeno, ali ne treba sumnjati da će svoj tihi protest delnički oporbenjaci ovih dana pojasniti na posebnoj tiskovnoj konferenciji.

Karmela Rački nova ravnateljica Hlojkice 

Uvod u sjednicu bila je Odluka o imenovanju nove ravnateljice Dječjeg vrtića Hlojkica. Naime, nakon niza godina rada u ovoj ustanovi uvjete za mirovinu stekla je dosadašnja ravnateljica Zvezdana Jerković, a po objavljenom natječaju na njeno je mjesto izabrana također sadašnja djelatnica Hlojkice Karmela Rački. Njeno je imenovanje na sjednici Gradskog vijeća Delnica prihvaćeno jednoglasno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.