Reagiranje

Delnički SDP: Kocke nije financirao IPARD nego Grad Delnice

Marinko Krmpotić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



DELNICE Tekst o kamenim gromadama postavljenim na ulazu u Delnice na reakciju je motivirao i Gradsku organizacije SDP Delnice u čije ime predsjednik Davor Košmrlj poslao medijima tekst reagiranja.


– Prema navodima u članku veliki broj Delničana smatra da je ulazak u grad s riječke strane nagrđen uređenjem koje je neprimjereno za ovo podneblje. Vodstvo gradske organizacije SDP-a Delnice u potpunosti se slaže sa stavovima svojih sugrađana, štoviše u brojnim medijskim istupima u lokalnim medijima učestalo smo upozoravali na potpuno neprimjereno uređenje novog trga, nažalost bez imalo sluha od strane postojeće gradske vlasti.


Povod naše reakcije su netočne tvrdnje aktualnog gradonačelnika Ivice Kneževića koji ili nije upućen u temu ili namjerno obmanjuje javnost. Naime, njegova tvrdnja da su »bilo kakve promjene u ovom trenutku nemoguće jer su te »kocke« sastavni dio odobrenog EU projekta« ne prikazuje stvarno stanje financiranja predmetnog trga.




Prema našim saznanjima, a što je vidljivo iz Proračuna Grada Delnice, financiranje trga nije izvršeno sredstvima IPARD-a nego sredstvima Grada, odnosno svih nas. Činjenica je da je projekt kandidiran još za vrijeme prijašnje vlasti, a uključivao je uređenje dijela Supilove ulice pa tako i popločenje trga. Koliko doznajemo popločenje samog trga naknadno je izbačeno iz financiranja od strane IPARD-a, pa tako nisu financirane ni »kocke«.


Pozivamo gradonačelnika da javnosti pojasni iz kojih sredstava je plaćen trg, »kocke«, fontana s visibabama, i sva ostala »urbana« oprema koja ga »krasi«. Građani žele znati koliko je i čijeg novca potrošeno na ovu, prema mišljenju većine, promašenu investiciju. Podržavamo svako sufinanciranje komunalne infrastrukture sredstvima EU, no žao nam je što aktualna vlast nije kandidirala ostatak Supilove ulice iz nekog od fondova EU, već je istu financirala kreditom kada drugo rješenje više nije bilo moguće.


U trenutku kad se podiže komunalna naknada, prestaje ili umanjuje financiranje udruga, gasi javna rasvjeta, da li će gradonačelniku i gradskoj vlasti i dalje prioritet biti ovakvi promašeni projekti? Budući da bez aktualnog gradonačelnika nije moglo proći niti jedno uređenje javnih površina, te je gotovo svakodnevno bio prisutan i kod izgradnje trga, nevjerojatno je da je sada iznenađen krajnjim rezultatom, piše Davor Košmrlj, dipl.iur., predsjednik gradske organizacije SDP Delnice.