Konačno snijeg

Delnička zimska idila: Prava zima se konačno predstavila Goranima

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Umjesto najavljenih 40 do 60 centimetara snijega, palo ga je svega dvadesetak (Delnice i Parg 19, Crni Lug 18) što svakako nije dovoljno za skijanje, ali definitivno jest za pravo zimsko ozračje u Delnicama, kao i u cijelom Gorskom kotaru



DELNICE Nakon gotovo tjedan dana vrlo niskih temperatura, zima se Goranima ovog vikenda predstavila i snijegom. Istina, umjesto najavljenih 40 do 60 centimetara, palo ga je svega dvadesetak centimetara (Delnice i Parg 19, Crni Lug 18) što svakako nije dovoljno za skijanje, ali definitivno jest za pravo zimsko ozračje koje se jučer i prekjučer u Delnicama, kao i u cijelom Gorskom kotaru, zbog prekrasnog vedrog dana moglo proglasiti pravom zimskom idilom. Štoviše, budući da je snijeg padao od 17 sati petka pa do ranih jutarnjih sati, u prometovanju je omeo tek manji broj ljudi pa se zaista može reći kako je ovaj ledeni središnji vikend siječnja Goranima donio puno manje zimskih poteškoća no nekim drugim krajevima Hrvatske.


Ta netipičnost vidljiva je i u podatku da je tijekom petka i subote visina snijega u drugim planinskim dijelovima Hrvatske bila viša no u Gorskom kotaru, ali su zato u petak Delnice sa 78 litara kiše po četvornom metru bile – najkišovitiji grad u Hrvatskoj!


Štoviše, budući da je kiša padala na jako smrznuto tlo, dolazilo je do stvaranja sloja leda pa su, iako nije bilo snijega, proglašeni zimski uvjeti prometovanja! Naravno, nakon što je kišu zamijenio snijeg, sve se vratilo u okvire normalne zime, a to pak znači da su od predvečernjih sati petka na cestama koje vode kroz Gorski kotar vladali zimski uvjeti prometovanja tijekom kojih se nije smjelo voziti bez zimske opreme, a kamioni s tegljačima su morali čekati smirivanje vremena.




Jutarnji su sati subote donijeli razvedravanje i mahom već čiste prometnice pa se i promet normalizirao, a u 9 sati ukinuti su zimski uvjeti prometovanja.



Jutarnja temperatura u Delnicama iznosila je – 4 stupnja Celzijevih, što je raslo tijekom dana kojim je dominiralo ugodno zimsko sunce što je pak na ulice privuklo ne samo Gorane, već i brojne izletnike pa je, primjerice, u Delnicama vladala poprilična gužva oko klizališta u Parku kralja Tomislava i Doma sportova u kojem su odigravane utakmice tradicionalnog malonogometnog međunarodnog turnira »Tin Grgurić«.


Naravno, čišćenje pločnika, prilaza kućama i oslobađanje automobila od snježnog oklopa u jučerašnjim je prijepodnevnim satima bio zadatak većine Gorana, a mlađi roditelji, bake i djedovi jednostavno su morali poslušati »zapovijedi« svojih najmlađih i provozati ih sanjkama.



Nedjelja je donijela povratak u »ledeno doba«. Naime, nakon dva dana »odmora« temperature su opet otklizile debelo u minus, pri čemu je jučer ujutro rekorder bio Stari Laz čija mrazišta već tradicionalno donose velike minuse pa je jučer ujutro izmjereno ove zime rekordnih minus dvadeset stupnjeva Celzija.


Crni Lug bio je znatno »topliji« jer je tamo bilo »samo« minus dvanaest, Delnilčani su »uživali« na jutarnjih minus deset stupnjeva Celzija, a u Pargu se na minus sedam van moglo i u majici na kratke rukave!



Sve u svemu, prava lijepa zima koja je nastavljena i tijekom jučerašnjeg dana, kad je iznova užitak bio biti na otvorenom, a najviše su na odlično uređenom skijaško-trkačkom borilištu na igralištu HNK »Goranin« u Delnicama uživali skijaši trkači, sudionici prve ovogodišnje utrke za Hrvatski pokal u skijaškom trčanju.


Njih više od stotinu i dvadeset iz svih dijelova Hrvatske, ponajviše iz Gorskog kotara i Hrvatkog primorja, sudjelovalo je u utrci za čiju su se organizaciju pobrinuli članovi Skijaškog kluba »Goranin« iz Delnica čiji je trud u pripremi staze i organizaciji utrke jučer nagrađen pravim malim »mravinjakom« natjecatelja, ponajprije onih najmlađih, koji su s puno srčanosti i sportskog duha pokušavali što prije savladati zahtjevnu stazu.