Apsurd

Delničani nisu dobili EU sredstva za Društveni centar jer su – prerazvijeni

Marinko Krmpotić

Ex Dom OSRH Delnice trebao bi postati Društveni centar s gradskom knjižnicom   / snimio M. KRMPOTIĆ

Ex Dom OSRH Delnice trebao bi postati Društveni centar s gradskom knjižnicom / snimio M. KRMPOTIĆ

Delničani su kanili EU sredstvima urediti Društveni centar u zgradi bivšeg Doma OSRH, ali na natječaju nisu prošli zbog indeksacije po kojoj su »prerazvijeni«. Nakon odbijenice taj će projekt pokušati urediti sredstvima ostavštine Janet Majnarich



Nažalost, dugo čekanje nije donijelo dobre vijesti. Iz Agencija za plaćanje u poljoprivredi na adresu Grada Delnica stigao je negativan odgovor vezan uz prijavu projekta uređenja Društvenog centra u zgradi nekadašnjeg Doma oružanih snaga Hrvatke u Delnicama.


Jednostavno, delnička prijava nije – ponajprije zbog nerealne indeksacije razvijenosti na koju se Gorani bune od trenutka kad je donesena – zaradila dovoljan broj bodova. To pak znači da neće biti EU sredstava kojima bi se Gradska knjižnica preselila iz sadašnjeg u novi prostor koji bi uz knjižnicu i čitaonicu nudio i niz drugih zanimljivih sadržaja vezanih uz kulturu.


No, to ne znači da je cijeli projekt propao, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević, podsjećajući kako je kandidatura za EU sredstva bila samo jedna od mogućnosti.





Nije prošla ni kadidatura za uređenje dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava (opet zbog indeksacije!) pa će i taj projekt čekati, kao i projekt uređenja Etnografskog muzeja (3,5 milijuna kuna) za koji je u ostavštini Janet Majnarich također osiguran dio sredstava.


– I za taj smo projekt osigurali sve potrebne dokumente i sada čekamo mogućnost prijave na natječaj za EU fondove, rekao je Knežević. No, s obzirom na rješenje o kandidaturi Društvenog centra, bolje je previše se ne nadati EU sredstvima.



Strateški projekt


– Druga mogućnost je ona temeljna iz koje se i došlo na ideju o osmišljavanju takvog prostora, a vezana je uz ostavštinu delničke Kanađanke Janet Majnarich koja je u svojoj oporuci ostavila oko deset milijuna kuna namijenjenih ulaganju u projekte koji će korist donijeti svima koji žive na području Grada Delnica. Društveni centar sa suvremenom knjižnicom i nizom drugih sadržaja, upravo je jedno takvo ulaganje, smatra gradonačelnik Knežević.


– Taj projekt smatramo izuzetno važnim za Grad Delnice, a isti stav imaju i izvršitelji oporuke gospođe Janet Majnarich koji su ga još 2014. godine definirali strateškim i uključili u sporazum između Grada Delnica i njih kao izvršitelja. Nakon toga odvijale su se brojne aktivnosti oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s predstavnicima države zadužnim za državnu imovinu. Naime, Društveni centar trebao bi biti smješten u nekadašnjem Domu OSRH koji je bio u državnom vlasništvu pa je taj objekt trebalo prenijeti u vlasništvo Grada Delnica. Naš trud i rad nagrađen je dogovorom s državom po kojoj nam se taj objekt daje u vlasništvo, ali pod uvjetom da u narednih pet godina realiziramo plan i objekt preuredimo u suvremeni Društveni centar. Uz te napore mi smo konstantno radili i na kandidaturi tog projekta za sredstva iz EU fondova nadajući se pozitivnom odgovoru koji bi nam omogućio da sredstva iz ostavštine gospođe Majnarich usmjerimo možda u neke druge projekte, kaže Knežević.


Razumijevanje


– Evaluacija je trajala dugo, a ovih je dana stigao negativan odgovor iz kojeg je jasno da zbog indeksa razvijenosti nismo mogli dobiti maksimalan broj bodova što nas je, na žalost, eliminiralo. Naravno, nećemo odustati. Trenutačno naše službe rade cjelovito obrazloženje koje ćemo na prvoj narednoj sjednici prezentirati Gradskom vijeću te zatražiti od vijećnika da od izvršitelja oporuke gospođe Majnarich dobijemo punu potporu u nastavku financiranja tog projekta za čiji dovršetak u ostavštini gospođe Majnarich ima dovoljno sredstava. Po sadašnjim procjenama uređenje Društvenog centra traži ulaganje od 5,7 milijuna kuna, a kako u ostavštini ima gotovo deset milijuna kuna, jasno je da se projekt – tim više što smo ishodavali sve potrebne dozvole – može realizirati. Smatram da se od projekta ne smije odustati i da će kod izvršitelja oporuke biti dovoljno razumijevanja, racionalnosti i objektivnosti jer se, u osnovi, ništa nije promijenilo u odnosu na trenutak kad nam je ostavština gospođe Majnarich predstavljena. Tada, naime, nije bilo ni govora o EU sredstvima već se planirala realizacija bez njih, a s EU fondovima smo počeli planiranje kad nam se za to pružila prilika. Nažalost, nismo uspjeli zbog nerealne indeksacije, ali to nikako ne smije biti razlog da ne krenemo u projekt koji će Delnicama, pa i Gorskom kotaru, donijeti baš ono što je gospođa Majnarich i željela – trajnu vrijednost koja će služiti sadašnjim i budućim generacijama, rekao je delnički gradonačelnik Ivica Knežević.