Ravnogorski profesor

Darko Dožaić: Karikaturom kritizira suvremeno društvo

Marinko Krmpotić

Darko Dožaić izložio je karikature u Sportsko-poslovnom centru »Goranka« u Ravnoj Gori / snimio  M. KRMPOTIĆ

Darko Dožaić izložio je karikature u Sportsko-poslovnom centru »Goranka« u Ravnoj Gori / snimio M. KRMPOTIĆ

S tematske mi je strane cilj ukazati na neke negativnosti u svijetu, od ekologije do kritike suvremene tehnologije, čovječanstva i čovjeka, naglašava Darko Dožaić



Tri i pol godine nakon što je u listopadu 2014. godine organizirao svoju prvu samostalnu izložbu karikatura, ravnogorski profesor likovne umjetnosti Darko Dožaić u prostoru Sportsko-poslovnog centra »Goranka« u Ravnoj Gori izložio je novih četrdesetak radova.


Druga Dožaićeva izložba karikatura nudi, poput prve, dobre karikature, a to znači i dobru zabavu. Obilazak izložbenog prostora počinje, nastavlja se i završava s onim što svi liječnici preporučuju kao najbolji lijek – smijehom. A taj je smijeh rezultat duhovitosti koja izvire iz zdravog pogleda na svijet, pogleda u okviru kojeg mora biti sklonosti vicu, pošalici, ironiji, sarkazmu… jer bez toga karikatura ne postoji.



Dožaić se karikaturom ozbiljnije počeo baviti 2014 godine.




– Te sam godine sudjelovao na velikom natječaju Hrvatskog društva karikaturista i u konkurenciji više od 300 radova jedna moja karikatura na temu »Izumi kroz povijest« ušla je u 90 najboljih radova koji su potom izloženi u Klovićevim dvorima. To me ponukalo da se u većoj mjeri nastavim baviti karikaturom pa sam te godine priredio i prvu izložbu, kaže Dožaić dodajući da postoji mogućnost da se ova, njegova druga samostalna izložba karikatura, postavi i u nekom drugom goranskom mjestu.



Kritika društva


Dožaić gleda oko sebe i kritizira suvremeno društvo, posebno onaj dio vezan uz »čuda« tehnologije, ali i čovjeka te čovječanstvo kao dio svijeta kojeg dijelimo s brojnim drugim biljnim i životinjskim vrstama. Pritom je, na žalost, čovjek najčešće opasna štetočina pa je kroz Dožaićeve crteže i poruke izvrgnut opravdanoj kritici, a najčešći »kritičari« obično su baš životinje čije prirodno ponašanje odudara od ljudskih poteza udaljenih od prirodnosti i punih gramzivosti, nezajažljivosti i pohlepi.


Stvaranju karikature Dožaić poklanja puno pažnje pa njegovi radovi, uz mogućnost uživanja u duhovitosti i kritičnom odnosu prema svijetu, nude i uživanje vezano uz svijet likovne umjetnosti. Naime, njegov pristup karikaturi nije klasičan, a to znači da njegove karikature nisu za taj tip izražavanja tipični crno-bijeli crteži, već je riječ o crtežima bogatog kolorita i niza realističkih detalja.


Tekst samo katkad


– Volim tzv. geg karikaturu, ali joj pristupam s puno pažnje, a to zahtijeva i nešto više vremena pri izradi. Najčešće radim karikature koje govore same za sebe, ali ponekad koristim i tekst, a znam obraditi i neki vic koji mi se dopao. S tematske mi je strane cilj ukazati na neke negativnosti u svijetu, od ekologije do kritike suvremene tehnologije, čovječanstva i čovjeka sa svim svojim negativnim stranama, govori Dožaić koji od završetka Likovne akademije u Rijeci, a to je bilo 1997. godine, već 21 godinu radi u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom.