Gastromanifestacija

Dani goranske kuhinje do 24. ožujka

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Goranski specijaliteti nudit će se po promotivnim cijenama u hotelu »Bitoraj«, konobi »Volta« i u Lovačkom domu »Arnika«. Fužine su lani ostvarile 28.724 noćenja, čime je broj noćenja povećan za 20 posto i potvrđen status najuspješnijeg planinskog turističkog mjesta u Hrvatskoj



FUŽINE Početak ožujka za turističke djelatnike s područja Fužina znači i ulazak u novu sezonu, a da bi gostima koji u ove kasne dane zime i rane dane proljeća odluče posjetiti Fužine dolazak u ovaj dio Gorskog kotara učinili što zanimljivijim i sadržajnijim, TZO Fužine osmislila je manifestaciju »Dani goranske kuhinje«. Njome se ne samo daje potpora očuvanju izvorne kuhinje s ponudom domaćih jela te lovačke kuhinje sa specijalitetima od divljači, već i gostima pruža mogućnost da osjete gastro tradiciju ovog kraja. Što će se sve tijekom »Dana goranske kuhinje« moći kušati u fužinskim restoranima jučer su u konobi »Volta« pokazali predstavnici tri fužinska restorana uključena u ovu akciju – »Arnika«, »Bitoraj« i »Volta« – te direktor TZO Fužine dr. sc. Marinko Jakovljević koji je istaknuo da je riječ o manifestaciji koja se obnavlja nakon nekoliko godina stanke.


Gastroponuda 


– »Dani goranske kuhinje« trajat će od 1. do 24. ožujka u hotelu »Bitoraj«, konobi »Volta« i u Lovačkom domu »Arnika« gdje će se po promotivnim cijenama od samo 50 kuna za ručak ili večeru svakog dana ponuditi jedan od domaćih menija na kojima će se naći goranska šunka, špek, čvarci, sir škripavac, ili pak domaće kobasice i kiselo zelje, repa i fažol, palenta, krumpirove police i domaći sir, kračica sa zeljem i drugi goranski specijaliteti. Naravno, ponuda će biti obogaćena i jelima od divljači, gulašom od jelena te domaćim kolačima. Uz sve to svake subote do 24. ožujka u jednom od restorana koji su domaćini priredbe bit će živa glazba pa će tako ove subote, 5. ožujka od 20 sati u konobi »Volta« nastupiti, uz pratnju grupe The Striptones, Mateo Resman poznatiji kao viceprvak prošlogodišnjeg The Voicea. Tjedan dana kasnije u Lovačkom domu »Arnika« nastupit će goranski virtuoz na heligonki Denis Kezele sa svojim sastavom, a 19. ožujka u Hotelu »Bitoraj« svirat će i pjevati »Retro Boys««, najavio je Jakovljević koji je naglasio i izvrsne lanjske turističke rezultate na području Općine Fužine.


Rekordi


– Fužine su u okvirima Gorskog kotara značajno odskočile kao najuspješnije turističko mjesto. Štoviše, protekla 2015. godina bila je najuspješnija u novijoj povijesti turizma. Zabilježili smo 28.724 komercijalnih noćenja što je za 20 posto više nego prethodne 2014. godine. Ta brojka čini ukupno 35 posto svih ostvarenih noćenja u Gorskom kotaru čime su Fužine potvrdile status najuspješnijeg planinskog turističkog mjesta u Hrvatskoj. Taj je rezultat ujedno najuspješniji poslije danas već davne 1984. godine kad su Fužine bilježile više od 30.000 noćenja. No, taj lijepi rezultat iz sredine osamdesetih bio je posljedica tzv. odmarališnog turizma što se vidi i iz činjenice da je tih 30.000 noćenja ostvarilo 4.500 gostiju. Prošle je pak godine u Fužinama boravilo 7.800 gostiju, dakle 70 posto više nego tih rekordnih prijeratnih godina, a budući da je riječ o čisto komercijalnim rezultatima, ovaj je uspjeh time zapaženiji. Štoviše, dodamo li toj brojci i 13.600 noćenja ostvarenih u kućama za odmor, onda je konačan zbir noćenja na području Općine Fužine u 2014. godini veći od 40.000 što je izuzetno vrijedan rezultat, naglasio je s zadovoljstvom Jakovljević.