Svečana obljetnica

Dan pobjede u Delnicama: Čuvati sjećanja i o Oluji učiti mlade

Marinko Krmpotić

Pod spomen-obilježje u Delnicama postavljeni su vijenci  / snimio M. KRMPOTIĆ

Pod spomen-obilježje u Delnicama postavljeni su vijenci / snimio M. KRMPOTIĆ

Pripadnici 138. brigade HV-a pet su godina bez ijednog incidenta i maksimalno poštujući naredbe branili slobodu Hrvatske, rekao je ratni zapovjednik postrojbe brigadir Miljenko Balen



Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja na području Gorskog kotara proslavljen je nizom različitih priredaba i manifestacija kojima je oživljeno sjećanja na početak veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Dvadeset i dvije godine nakon tog velikog vojnog uspjeha u mnogim su goranskim mjestima zapaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja na sve koji su tih dana nesebično žrtvovali svoje živote u borbi protiv zla. U Delnicama su članovi »Goranskih risova«, Kluba 138. brigade HV-a položili vijence i zapalili svijeće na spomeniku na Trgu 138. brigade HV-a pri čemu je nazočne najprije pozdravio vojni zapovjednik 138. brigade HV-a brigadir Miljenko Balen istaknuvši da su pripadnici ove postrojbe tijekom petogodišnjeg boravka na bojišnici u Lici bez ijednog incidenta i maksimalno poštivajući naredbe branili slobodu Hrvatske.



Na zanimljiv način obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja naišli smo u Kupskoj dolini, točnije na rijeci Kupi i kupalištu Pritiske kojeg za ovih sparnih dana posjećuju i Hrvati i Slovenci. S hrvatske strane negdje na polovici rijeke, dakle točno na schengenskoj granici, postavljena je hrvatska zastava koja je jasno ukazivala na blagdansko ozračje uz hrvatsku obalu Kupe.



Putevima Risova




– Prisjećanje na te dane naša je obveza i dužnost, a zadatak svih nas mora biti čuvati ova sjećanja i učiti mlade generacije kroz sustav obrazovanja o značaju tih dana, rekao je Balen. Riječi pozdrava okupljenima uputio je i delnički gradonačelnik Ivica Knežević istaknuvši da je uloga svih koji su sudjelovali u obrani Hrvatske bila nemjerljiva jer su davali i ulagali ono najvrednije što imaju – život i zdravlje.


– Svima onima kojih više nema moramo odati dostojnu počast i nikada ih ne smijemo zaboraviti, a to znači da se tog razdoblja nužno prisjećati u školskom sustavu, od predškolskog do srednje škole, rekao je Knežević. Nazočne je u ime Oldtimer kluba »Delnice 1995.« pozdravio i Marijan Žagar najavivši jedanasti Oldtimer rally »Putevima Goranskih risova, 138. brigade HV-a«. Sudionici relija i ove su godine u koloni starih automobila i motora krenuli prema Ogulinu i Brinju gdje je održana misa zadušnica za poginule branitelje te položeni vijenci i svijeće poginulim braniteljima 138. brigade HV-a na središnji spomenik i kod groblja.


Hodočašće


Slične manifestacije održane su i u nekim drugim goranskim sredinama, a najveći broj ljudi, već po tradiciji, okupio se u Ličkom polju gdje se hodočastilo Majki Božjoj Snježnoj. Visoke temperature (u Ličkom polju u 11 sati izmjerena su 34 stupnja Celzija) onemogućile su masovniji dolazak vjernika, ali je svetoj misi koju je predvodio mons. Bohdan Dzyurakh, kurijalni biskup Ukrajinske grkokatoličke crkve ipak svjedočio lijep broj ljudi, a jako je puno, već po tradiciji, bilo i automobila koji su također čekali na blagoslov. Hodočašću u Liču i ove je godine svoj doprinos dala Etno udruga »Sv. Juraj« iz Liča čiji su članovi priredili zanimljiv vikend program u okviru kojeg je, primjerice, održano natjecanje u pastirskim igrama, malonogometni i boćarski turnir te svečano postavljanje zanimljivog eksponata ove udruge, protutenkovskog topa zvanog »Krnjo«, izrađenog 1938. godine.