Skoro nerješiv problem

DIM I SMRAD Podzemni požar na ilegalnom deponiju uništava život stanovnicima ovog goranskog bisera

Marinko Krmpotić

Riječ je o tzv. podzemnom sagorijevanju kojemu je teško ući u trag i koje se na tren primiri, a nakon toga bukne na nekom drugom mjestu. Vatrogasci još nisu uspjeli riješiti taj problem



LIČ Nimalo bezazleno, a svakako iz dana u dan sve neugodnije za dobar dio mještana Liča, djeluje podzemni požar na ilegalnom odlagalištu otpada u Ličkom polju. Problem je u tome što je riječ o tzv. podzemnom sagorijevanju kojemu je teško ući u trag i koje se na tren primiri, a nakon toga bukne na nekom drugom mjestu pa vatrogasci, bar do sada, nisu bili u stanju riješiti taj problem.


Konačna posljedica svega jest da na odlagalištu otpada stalno tinja i stvara se dim koji mirisom djeluje vrlo neugodno, pogotovo kada stigne do naselja, a to je zbog vjetra često. Treba svakako reći da ovo nije prvi slučaj takvog požara u Ličkom polju. Najprije je, prije nekoliko godina, planulo na odlagalištu nedaleko Svetišta Majke Božje Snježne. Kad je taj lokalitet sređen, požar se nekako prenio na mnogo odlagalište otpada koje sada mještanima Liča zadaje sve veće propbleme.


Opet naručili kamere


Slavko Starčević, predsjednik DVD-a Lič te odnedavno i predsjednik Općinskog vijeća Fužine još je kao vijećnik u prethodnom mandatu upozoravao na problem podzemnog požara, a sad je, kaže, stanje još i gore.




– Dokaza nemam, ali uvjeren sam da tu nije riječ o samozapaljenju, već o ljudskom faktoru. Odlagalište otpada je, koliko je meni poznato, na području jednog koncesionara i on bi se uz Općinu Fužine svakako trebao uključiti u rješenje problema ovog divljeg deponija na koji se već godinama otpad ne smije bacati, ali neki to ne poštuju. Kad tome dodamo činjenicu da je od ranije ovdje ostalo je puno starog otpada, onda to predstavlja sve veći problem. U ovom novom sazivu Vijeća mi smo već naručili kamere koje će kontrolirati tko dolazi na odlagalište. Te kamere su postojale i prije, a onda su maknute i mi ćemo ih sada vratiti te ćemo na taj način kontrolirati ovo područje, kaže Slavko Starčević.


Foto M. KRMPOTIĆ


Foto M. KRMPOTIĆ




Krenuli smo, koliko je to sada moguće, zatrpavati pijeskom mjesta gdje izbija požar. To je dugotrajan proces pa molim mještane da se strpe jer to preko noći neće ići, ali vjerujem da u roku od trideset dana uz puno rada možemo zaustaviti ova podzemna sagorijevanja, rekao je Slavko Starčević.



Spor proces


Načelnik Općine Fužine David Bregovac mještane Liča moli za razumijevanje.


– Činimo sve što možemo, ali riječ je o vrlo sporom procesu. Ovih dana počinje i izgradnja dva kilometra prometnice kroz Ličko polje pa ćemo koristiti njihovu mehanizaciju za zatrpavanje pijeskom što će, nadamo se, ubrzati proces. Sve nadležne institucije znaju o čemu je riječ, bili su ovdje i inspektori i mi sa svoje strane radimo sve što je u našoj moći da se taj problem zaista što prije riješi, rekao je načelnik Bregovac.