Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
17. siječnja 2020.
Bolji standard

foto Cjelodnevnim radom dječjeg vrtića u Čabru profitirali i vrtićarci i osnovci

Dio vesele ekipe vrtića u Gerovu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Dio vesele ekipe vrtića u Gerovu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2019. u 18:02 2019-02-15T18:02:32+01:00

Zajedno s OŠ »Petar Zrinski« i Gradom Čabrom radimo jako dobar posao i bitno smo podigli standard predškolskog odgoja na našem području. Naravno, nastojat ćemo ga ne samo zadržati, već i dodatno razviti, govori ravnateljica Dječjeg vrtića »Buba Mara«, Laura Turk-Resman

ČABAR Početna iskustva vezana uz realizaciju projekta cjelodnevnog rada čabarskog Dječjeg vrtića »Buba Mara« su odlična i ovaj projekt koji Grad Čabar i spomenuti vrtić realiziraju uz pomoć sredstava iz EU socijalnog fonda i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već je nakon nepuna dva mjeseca rada uvelike podigao standarde predškolskog odgoja na području Čabra.

Laura Turk-Resman, ravnateljica Dječjeg vrtića »Buba Mara«, ističe da su svi u ovoj predškolskoj ustanovi jako zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta koji će, jasno je, puno značiti za odgoj predškolaca na ovom području.

Dnevni boravak znači i spavanje / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Četiri sata više

– Prije no što smo krenuli u ovaj projekt, djeca su u pet naših vrtićkih odjela imala klasični poludnevni boravak, odnosno u vrtiću su provodila po šest sati. Sada djeca u odjelima u Čabru, Gerovu i Prezidu borave deset sati, odnosno od 6 do 16 sati, što je idealno za roditelje. Uz to, produženjem boravka sa šest na deset sati, nama je ovaj projekt omogućio i dodatne pogodnosti pa smo tako verificirali jedan sportski program koji koriste polaznici vrtića, tu je i nekoliko različitih radionica što se provode ovisno o željama i potrebama djece, također je pojačana i prehrana u okviru koje sada imamo čak četiri obroka za vrijeme dok su djeca u vrtiću, a tu je, naravno, i dnevni odmor kao dio cjelodnevnog boravka. Uz sve to, dobili smo kroz okvire ovog programa puno novog edukativnog materijala, igračaka, namještaja, sprava i ormarića, a budući da smo zaposlili čak devetero novih ljudi, sve skupa djeluje novo, pozitivno i kreativno, govori Turk-Resman, ističući dobru suradnju sa školom.

Plešce i Tršće za sada bez cjelodnevnog boravka

Na području Grada Čabra u rad pet vrtićkih odjela trenutačno je uključeno osamdeset i jedno dijete. U Gerovu ih je 27, Prezidu 18, Plešcu 16, Čabru 12 te Tršću 8. Projektom cjelodnevnog boravka za sada, ističe ravnateljica Turk-Resman, nisu obuhvaćena naselja Plešce i Tršće.
– Ako po završetku ovog projekta bude moguća nova kandidatura, svakako ćemo u nju nastojati uključiti i vrtiće u tim mjestima. Roditelji i djeca iz tih naselja mogu i sada koristiti cjelodnevni boravak, ali samo u čabarskom vrtiću gdje ima dovoljno mjesta, rekla je ravnateljica Turk-Resman.

– Odlično surađujemo s OŠ »Petar Zrinski« čijoj ravnateljici Silviji Šebalj Mačkić od srca zahvaljujemo na razumijevanju i pomoći. Sretni smo što zajedno ostvarujemo taj vrlo bitan posao odgoja od predškolskog doba pa do kraja osnovne škole. Veliku podršku imamo i od Grada Čabra, gradonačelnika Kristijana Rajšela i njegove zamjenice Ivane Lakota te predsjednice Gradskog vijeća Čabra Vazme Malnar. Svi zajedno radimo jako dobar posao i bitno smo podigli standard predškolskog odgoja na našem području. Naravno, nastojat ćemo ga ne samo zadržati, već i dodatno razviti, a na ovome do sada ostvarenom zahvaljujemo i nadležnom Ministarstvu te Vladi RH, kao i Socijalnom EU fondu koji nam je nakon naše uspješne prijave omogućio ovakva ulaganja i podizanje kvalitete rada, kaže ravnateljica Turk-Resman.

Zadovoljstvo dobrim startom projekta što će trajati dvije i pol godine i financiranom s 2,9 milijuna kuna iz EU sredstava iskazuje i gradonačelnik Kristijan Rajšel.

Ravnateljica Laura Resman za Valentinovo je od vrtićaraca dobila  – srce, snimio Marinko KRMPOTIĆ

Devet novozaposlenih

– U vrtićkim odjelima u Čabru, Prezidu i Gerovu zaposleno je ukupno devet novih ljudi – po tri odgojiteljice, tri pomoćne radnice i tri kuharice, što je itekako uočljiva korist. Nadalje, budući da se hrana za vrtiće kuha u školskim kuhinjama, došlo je i do rasta tog dijela standarda u osnovnim školama jer sad osnovci u tim školama imaju doručak i marendu, dakle obrok više. Te troškove snosimo mi kao lokalna samouprava. Kad ovaj projekt nakon dvije i pol godine bude priveden kraju, učinit ćemo sve da ga nastavimo jer smo sada, recimo, došli do toga da u vrtiću djeca borave od 6 do 16 sati, a u školi se osnovci bolje hrane. Mislim da je ovo bolje od gradnje novog vrtića, što je također bila ideja, rekao je gradonačelnik Rajšel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.