Šest rijeka

Četiri milijuna eura za smanjenje rizika od poplave između Hrvatske i Slovenije

Marinko Krmpotić

Poplave često muče stanovnike Kupske doline  / foto M. KRMPOTIĆ

Poplave često muče stanovnike Kupske doline / foto M. KRMPOTIĆ

Četiri milijuna eura bit će uloženo u smanjenje opasnosti vezane uz poplavu na području slivova šest pograničnih rijeka – Bregane, Sutle/Sotle, Dragonje, Kupe/Kolpe, Mure i Drave



Četiri milijuna eura vrijedan je međunarodni hrvatsko-slovenski projekt Frisco 1 vezan uz brojne aktivnosti kojima je cilj smanjiti opasnosti vezane uz poplavu na području slivova šest pograničnih rijeka koje vežu Sloveniju i Hrvatsku – Bregane, Sutle/Sotle, Dragonje, Kupe/Kolpe, Mure i Drave. Temelj projekta je, ističe Sandra Polić, predstavnica Hrvatskih voda i koordinatorica projekta, širenje svijesti i edukacija o potrebi zaštite od poplave te izrada prostorno-tehničke dokumentacije koja će na područjima spomenutih slivova omogućiti stvaranje uvjeta za direktne poslove zaštite od poplave na terenu.



Projekt se financira iz INTERREG V-A Programa suradnje Slovenija-Hrvatska 2014-2020, a puni mu je naziv tipična EU »kobasica« koju baš i nije lako razumjeti, a glasi: »Prekogranično usklađeno slovensko-hrvatsko smanjenje rizika od poplave – negrađevinske mjere«. Zato ga je zbilja bolje zvati Frisco 1 i nadati se da ćemo doći i do projekta Frisco 2 kojemu će se u zadnjem dijelu promijeniti ovaj naziv negrađevinske mjere u građevinske mjere. Nek’ i dalje bude »kobasica«, samo da se na terenu nešto napravi.



Osam partnera




– Projekt se realizira kroz program EU Interreg Slovenija-Hrvatske i traje 36 mjeseci, počeo je u travnju 2016. godine, a završiti bi trebao u travnju 2019. godine. Uz edukaciju najbitniji dio projekta je izrada sve potrebne tehničke dokumentacije za upravljanje prekograničnim slivovima, a ta će dokumentacija (karte rizika od poplava, alarmni sustav sirena, studije o izvedivosti upravljanja rizicima od poplava…) biti podloga za eventualne daljnje apliciranje za investicije u građevinske radove kojima će biti uvećana zaštita od poplava na slivovima spomenutih rijeka, i to s hrvatske i slovenske strane. Radovi, kad i ako do njih dođe, bit će dio narednog projekta koji će se zvati Frisco 2, mada će moguće biti prijaviti se i na natječaje za druge EU projekte slične vrste. U projektu sudjeluje osam projektnih partnera, pet državnih i javnih institucija iz Slovenije i tri iz Hrvatske – Hrvatske vode, Državni hidrometeorološki zavod i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, rekla je Polić.


Sprudovi


Vedran Štimac, zamjenik rukovoditelja branjenog područja Mali sliv Gorski kotar je, govoreći o mogućim konkretnijim poslovima na goranskom području, rekao da je cilj projekta iznaći najbolja moguća rješenja zaštite od poplave na problematičnim dijelovima Kupe.


– Najveći je problem u naselju Hrvatsko gdje se u samom koritu rijeke stvara oveći sprud koji podiže razinu vode i prijeti izlijevanjem vode i plavljenjem naselja Hrvatsko. Sličan je i sprud u naselju Kuželj, na lokaciji utoka Velike Belice u Kupu, a isti problem imamo i pred samim Brodom na Kupi. Također, na više lokacija postoji opasnost izlijevanja vode na prometnicu koja vodi uz Kupu, a projektom Frisco 1 bit će obuhvaćene sve te najopasnije lokacije te predložena adekvatna rješenja kako bi se smanjio rizik od poplava. Jako dobra stvar ovog projekta za ovo naše područje, a vjerujem i za ostala, jest da ćemo napokon tražiti zajedničko rješenje sa Slovenijom. Naime, do sada su neki naši pokušaji bili zaustavljani sa slovenske strane od njihovog Ministarstva za okoliš zbog odredbi Natura 2000 i poteškoća s katastarskim česticama. Sad će to, nadam se, biti rađeno zajednički pa vjewrujem da će kroz ovaj projekt, kao i kroz njegov eventualni nastavak, razina zaštite od poplave na ovom području biti pidignuta na još višu razinu, rekao je Štimac.


Makete i kviz


Predstavljanje projekta, ali i poduka o svemu vezanom uz poplavu, jučer je u prijepodnevnim satima održano u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama gdje je učenicima kroz primjere s maketama i malo kviz natjecanje demonstrirano kako živjeti i ponašati se u vodoplavnom području. U poslijepodnevnim satima održana je u Brodu na Kupi i radionica za građanstvo na kojoj je bilo riječi o aktivnostima na Projektu Frisco 1, građevinskim i negrađevinskim mjerama za smanjenje rizika od poplava, te nizu drugih informacija vezanih za samozaštitu u slučaju poplave.