Jednoglasno

Čabarsko vijeće usvojilo novi proračun

Marinko Krmpotić

Nastavljamo nekoliko ove godine započetih EU projekata, kao što su »Zaželi« i produljeni rad vrtića, a jako bitan posao bit će nam vezan i uz saniranje stanja u Komunalcu - kaže načelnik Kristijan Rajšel



Nakon detaljnih priprema na prethodnoj sjednici, Gradsko vijeća Čabra jednoglasno je prihvatilo prijedlog gradonačelnika Kristijana Rajšela o proračunu za 2020. godinu koji će iznositi 22,7 milijuna kuna. Riječ je, ističe Rajšel, o vrlo realnom proračunu koji se temelji na jasno određenim pokazateljima.


– Nekih posebno velikih projekata nema, ali smatram da je vrlo važno da nastavljamo nekoliko ove godine započetih projekata koji donose korist široj zajednici. Mislim ponajprije na projekte »Zaželi« i produljeni rad vrtića, dakle EU projekte do kojih smo došli uz pomoć državnih tijela te na razdoblje od dvije i pol godine zaposlili tridesetak ljudi, što je za naš kraj vrlo bitno. Jako bitan posao bit će nam vezan i uz saniranje stanja u Komunalcu, pri čemu smo iz proračuna osigurali plaćanje dugova za struju, što je skoro milijun kuna za iduću godinu, a pomoći ćemo im i u projektima u koje kreću uz Hrvatske vode kao glavnog investitora koji će osigurati 80 posto sredstava, a mi ćemo pronaći preostalih 20 posto.


Veliki zahvati


Naravno, pratit ćemo sve natječaje i reagirati ako se jave mogućnosti za prijavu, pri čemu za nekoliko potencijalnih projekata imamo svu spremnu dokumentaciju pa su nam mogućnosti za uspješnu kandidaturu velike. Naravno, bit će i niz poslova vezanih uz infrastrukturu na našem području, pri čemu je riječ o velikim zahvatima za koje nam je nužna pomoć kroz EU fondove ili neke druge oblike sufinanciranja. Primjerice, zahvati u Gerovu procijenjeni su na oko 5 milijuna kuna i jasno je da mi to iz našeg proračuna sami ne možemo izdvojiti. Slično je i s projektom obnove Doma kulture u Čabru pa ćemo i za to nastaviti tražiti mogućnost prijave na kandidature EU-a i sličnih natječaja. Bit će tu i ulaganja u veliku zajedničku pretovarnu stanicu u Sović lazu, a uz sve to, radit ćemo i dalje na povratu dugova koje vraćamo još od vlasti iz ranijih saziva i do sada smo prema dobavljačima i bankama vratili dugove od oko 5-6 milijuna kuna, a iduće godine ćemo dug prema banci smanjiti za još oko 500.000 kuna te će ostati još oko 1,5 milijuna kuna – rekao je Rajšel.


Podjela zahvalnica




Kako to već običaj u Čabru traži, posljednja sjednica Gradskog vijeća u kalendarskoj godini bila je prilika za podjelu zahvalnica i pohvalnica koje gradonačelnik dijeli pojedincima, udrugama i institucijama koje su u tekućoj godini dale doprinos životu na području grada Čabra. Tako su ove godine za 60 puta darovanu krv te dugogodišnji humanitarni i dragovoljni rad u Gradskom društvu Crvenog križa Čabar zahvalnice gradonačelnika dobili Antun Naglić (Vode), Dejan Palčić (Gerovo), Mario Troha (Gerovo) i Robert Jelenc (Tršće).


Karlo Vrus (Gerovo) zahvalnicu je dobio za dugogodišnji volonterski rad u NK-u Snježnik i mjesnom odboru Gerovo, a Midhatu Jašareviću (Kozji Vrh – Prezid) zahvalnica je uručena u povodu odlaska u mirovinu i to za dugogodišnji rad i doprinos u društvenim strukturama te kvalitetnom radu u odgoju i obrazovanju na području grada Čabra. Pohvalnicu gradonačelnika primili su predstavnici Pčelarskog društva Grada Čabra i to za dugogodišnji rad i doprinos u dobivanju priznanja izvornosti kvalitete goranskog meduna.