Obročna otplata

Čabarski Agrokor: U posljednji trenutak izbjegnut stečaj i politička kriza

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Oporba je vodstvu Grada dala rok od 120 dana za »polaganje računa« te očekuje kolektivnu ostavku ako u tri mjeseca ne bude nikakvog napretka u razrješavanju problema u komunalnom poduzeću



ČABAR – S devet glasova za i dva protiv članovi Gradskog vijeća Čabra prihvatili su prijedloge odluka o obročnoj otplati 2,1 milijun kuna duga kojeg je Komunalno društvo »Čabranka« u proteklih nekoliko godina stvorilo prema HEP-u izbjegavajući plaćanje velikih računa za struju. Ovom odlukom izbjegnut je stečaj »Čabranke« koji bi Gradu Čabru donio nove milijunske troškove te je, tumači čelništvo ovog goranskog grada, na, već trećoj sjednici Gradskog vijeća Čabra, omogućena rasprava i glasovanje o toj temi jer se prethodnom odlukom – inače potpuno suprotnom i usmjerenom k otvaranju stečaja – štetilo proračunu i dobrobiti Grada.


Upravo stoga nakon što je prije dva tjedna odbačen prijedlog obročne otplate visokog duga, održan je sastanak svih vijećnika te uslijedile stranačke aktivnosti koje su, između ostalog, rezultirale i otvorenim pismima javnosti čabarskog gradonačelnika Kristijana Rajšela, odnosno oporbe. Kroz ta su pisma obje strane iznijele svoje stavove, a oporba je najavila da će na novoj sjednici pristati na prijedloge, ukoliko se ispune neki njihovi zahtjevi, ponajprije ostavka gradonačelnika čiji posao bi trebala nastaviti njegova zamjenica Ivana Lakota, ali i ostavke Nadzornog odbora i prokuriste »Čabranke« Alena Lipovca, kao i dolazak državne revizije te mirovanje cijena vode sljedeće dvije godine.


Voda nije otrovana


Upravo u ozračju tih zahtjeva protekla je i jučerašnja sjednica na kojoj je gradonačelnik Kristijan Rajšel odgovorio na traženja oporbe rekavši da ovakav oblik zahtjeva za njegovom ostavkom ne može biti realiziran, jer u slučaju ostavke ne odlazi samo on, već i njegova zamjenica, a dolazi vladin povjerenik čija je temeljna dužnost raspisati izbore za gradonačelnika.




– To bi pak značilo gotovo potpunu blokadu rada Grada i to najmanje do listopada, ako ne i duže, a to bi značilo i nerješavanje ovog problema što ne želim dopustiti. Slažem se s time da sam možda negdje pogriješio, ali te pogreške nisu takve razine da bih morao dati ostavku, tim više što se smatram odgovornom osobom i ne želim bježati od ovog problema. Naš temeljni problem je veliki dug prema HEP-u i funkcioniranja sustava vodoopskrbe i to moramo riješiti, a sve drugo sada je manje važno. Kad je riječ o zahtjevu za podizanjem krivične prijave protiv bivšeg direktora »Čabranke« kojem sam dao otkaz, ne vidim zašto bih to radio ja, kad su to već vjerojatno učinile nadležne institucije. Napokon, posebno naglašavam da su tvrdnje koje se moglo čuti i vidjeti u nekim medijima o otrovanoj vodi na području Čabra netočne. Voda nije otrovana. Voda nije dobre kvalitete i svi to znamo, ali isto tako znamo da trovanja i zaraza nema. No, nastavimo li s ovakvim ponašanjem i ne krenemo li u saniranje svih nastalih šteta, moglo bi se dogoditi da nećemo imati vode, odnosno da će njena kvaliteta biti još upitnija pa vas molim da glasujete za ove prijedloge jer oni znače početak izlaza iz teške situacije, rekao je Rajšel.


Budući da najjači dio oporbe čini HDZ-e, ključno je bilo kako će se ponašati njihovi vijećnici, a njihov je stav iznio Martin Kvaternik podsjetivši da su i oni bili među onim članovima Vijeća koji su godinama upozoravali na negativnosti u radu mjesnog komunalnog poduzeća.



Mladen Stjepan Vitković, vršitelj dužnosti direktora KD-a Čabranka, još nije siguran da će nastaviti obavljati ovu dužnost.


– Treba najprije prespavati sve ovo što se i danas čulo. No, ako nastavim raditi, jasno je da sve treba resetirati. Za 120 dana, koliko traži oporba, moguće je napraviti neke pomake, ali konačno rješenje problema je dugotrajno i uključuje rad mnogih subjekata i institucija te, naravno, ono čega do sada nije bilo – kontrolu rada! Ja sam voljan to odraditi, ali isto tako i odmah dati ostavku ako je to potrebno. Nije ove probleme nemoguće riješiti, ali mi trebaju suradnici i poticajno ozračje, rekao je Vitković nakon sjednice.



Tromjesečni rok


– Nažalost, nije nas se slušalo i ignorirana su naša traženja. Svojedobno sam najavio da ćemo doživjeti »čabarski Agrokor«, što se sada i dogodilo. No, problemi su sada preveliki i zaista nema mjesta politiziranju pa ćemo mi danas glasovati za prijedloge vlasti, ali tražimo da u roku od 120 dana položite račune i ukoliko ne bude napretka, svi date ostavku, rekao je Kvaternik, a nezavisni Alain Stojan Leskovar upitao je Rajšela zašto se čekalo 110 dana nakon blokade KD »Čabranka« da bi se o svemu obavijestili vijećnici i javnost te rekao da će biti protiv prijedloga jer je, srž je njegovih zamjerki, napravljeno puno krivih koraka na brojnim razinama, a za 120 dana vidjet će se da su dugovi još veći.


Rajšel se složio s njim o tome »da je možda trebalo ići ranije u javnost«, a zatim je uslijedilo glasovanje tijekom kojeg se Leskovaru u protivljenu priključila i predsjednica Gradskog vijeća Čabra Vazma Malnar (HSS) obrazloživši svoj stav, između ostalog, i tvrdnjom da je »nemoguće da ni gradonačenik ni Nadzorni odbor nisu imali uvida u tako loše stanje u KD »Čabranka«.– S moralne i političke strane bilo bi logično da gradonačelnik ponudi ostavku, rekla je Malnar, koja je pri glasovanju najavila i mogućnost ostavke na mjesto predsjednice Gradskog vijeća Čabra.