Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Optimizam

Čabar: Novi "brdski" zakon donijet će pozitivne pomake

Čabar: Novi "brdski" zakon donijet će pozitivne pomake
Čabar: Novi "brdski" zakon donijet će pozitivne pomake
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 10:45 2018-09-14T10:45:52+02:00

Novi Zakon o brdsko-planinskom, program »Zaželi«, ulaganja u Dječji vrtić te energetska obnova školske zgrade stvorit će uvjete koji će dio mladih »odgovoriti« od iseljavanja, istaknuo je Rajšel

ČABAR Dan Grada Čabra obilježen je i svečanom sjednicom Gradskog vijeća održanom u dvorištu dvorca Zrinskih što je dodatno ojačalo pozitivno ozračje koje je prevladavalo tijekom proslave. Osjetilo se to već u pozdravnim riječima Vazme Malnar, predsjednice Gradskog vijeća, koja je naglasila da čabarskom području treba još puno toga (kvalitetna pitka voda, razvijeno gospodarstvo i drvna industrija, bolje ceste...), ali da su uočljiva pozitivna kretanja. Potvrdio je to potom i gradonačelnik Kristijan Rajšel koji se najprije osvrnuo na proteklih četvrt stoljeća konstatiravši da se nekim činjenicama nikako ne može biti zadovoljan jer je, primjerice, dvostruko manje ljudi i dvostruko manje posla negoli je bilo 1993. godine kad je Grad Čabar zaživio u okviru novog sustava hrvatske lokalne samouprave. No, naglasio je Rajšel, postoje naznake da će biti bolje.

– Od početka sljedeće godine počinje važiti novi Zakon o brdsko-planinskom području koji će sigurno donijeti pozitivne pomake, a jedan od njih već je uočljiv u osnivanju Fonda za brdsko-planinska područja. Uskoro ulazimo u program »Zaželi« kroz koji će biti zaposleno 13 žena s našeg područja. Kreću ulaganja u Dječji vrtić koji će u razdoblju od naredne tri godine u nekim područjima imati cjelodnevni oblik rada, a energetskom obnovom zgrade osnovne i srednje škole stvorit ćemo još bolje uvjete za održavanje nastave. Sve to stvara uvjete koji će ipak određeni dio mladih »odgovoriti« od odlaska i iseljavanja, rekao je Rajšel.

Prijateljska podrška

Od brojnih gostiju nazočne je najprije pozdravio gradonačelnik s Čabrom zbratimljenog Buzeta, Siniša Žulić, istaknuvši da su dva grada po suradnji i prijateljstvu na vrhu zbratimljenih sredina, a Buzet je spreman sva svoja znanja, posebno ona vezana uz kandidaturu za EU sredstva, podijeliti s Čabrom. Janez Komidar, župan susjedne slovenske Občine Loška Dolina naglasio je da ga raduju najave razvoja i napretka te da u Čabru mogu računati i na njihovu pomoć, a u ime goranskih općina i gradova obratio se delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je naglasio nužnost promjene odnosa prema Gorskom kotaru s državne i ostalih razina.

– Ne trebaju nam kompenzacijske mjere i fondovi izravnavanja, već da više novca koji se na ovom području stvara, ovdje i ostaje. Primjer je rast šumskog doprinosa s 5 na 10 posto, a ta i ostale mjere kojima država u posljednje vrijeme pomaže Gorski kotar moraju postati sustavne kako bismo, između ostalog, postali konkurentni na tržištu i privukli ulagače te kako se Gorski kotar ne bi iznova približio značenju koje su najbolje oslikali Rimljani nazvavši ovo područje Hortus Diabolicus iliti Đavolji vrt, rekao je Knežević.

Nagrade i priznanja

Godišnju nagradu Grada Čabra ove je godine dobila Udruga »Goransko srce« za deset godina kvalitetnog i uspješnog rada na očuvanju tradicijskih vrijednosti i promociji Čabra kroz raznovrsne aktivnosti i projekte. Zlatne plakete dobili su za po sto puta danu krv i doprinos radu GD-a CK-a Čabar Zvonko Rajšel (Čabar) i Josip Kuzele (Plešce). ž

Za rad u području speleologije plaketu je dobio Miroslav Troha (Prezid), a Ivan Kvesić, višegodišnji ravnatelj OŠ »Petar Zrinski« koji je na kraju prošle školske godine otišao u mirovinu za višegodišnji rad u prosvjeti i doprinos aktivnostima čabarskog ogranka Matice hrvatske. Pohvalnice gradonačelnika dodijeljene su ponajboljim učenicima čabarskog područja, a primili su ih osnovci Karmen Frbežar (Tršće), Antonela Ožbolt (Čabar), Vanja Pantar (Prezid) i Patricija Urbanc (Gerovo) te srednjoškolci Kevin Koce i Dorijan Loknar.

Brojčani argumenti

U ime PGŽ-a nazočne je pozdravio i Dan Grada im čestitao dožupan Petar Mamula napomenuvši da je Županija uključena u niz projekata na čabarskom području (Putovima Frankopana, energetska obnova škole...), a putem novoosnovane Razvojne agencije ponudit će mogućnost suradnje državnim tijelima u aktivnostima vezanim uz provedbu novog »brdskog« zakona. Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada brojkama je argumentirala tvrdnju o tome da sadašnja Vlada Andreja Plenkovića više od svih ranijih pomaže području Gorskog kotara.

– Samo u ovoj godini, Ministarstvo prometa s više od 10 milijuna kuna pomoglo je Goranima u snošenju troškova zimskog čišćenja prometnica. Kreću višemilijunska ulaganja vezana uz realizaciju programa »Zaželi«. Kroz zakonske okvire novog »brdskog« zakona, Zakona o potpomognutim područjima i Zakona o šumama te Fonda za regionalni razvoj u planu su ulaganja koja će u tri godine mandata ove vlade Gorskom kotaru donijeti šest puta veća sredstva od u ranijih godinama, rekla je Burić istaknuvši da djela govore sama za sebe.

U prekrasnom okružju starog dvorca Zrinskih domaćini su osigurali i jednostavan zabavni program u kojem su puno pljeska zaslužili svi izvođači – sjajne mažoretkinje, Puhački orkestar te osnovci-recitatori Sven Rendulić i Nina Žagar, a prije svečanosti, predstavnici Grada i čabarskog ogranka Udruge antifašističkih boraca i antifašista, položili su vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve koji su stradali u fašističkim logorima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.