U školsku godinu s više đaka prvaka

Broj prvašića u Mrkoplju pet puta veći nego lani

Marinko Krmpotić

Na goranskom području upisan je 1.281 osnovac što je za svega 12 učenika manje u odnosu na 1.293 učenika koji su u lipnju priveli nastavu kraju, no veseli to što je broj prvašića nakon dugo godina u plusu – umjesto lanjskih 139, ove ih je godine 159



DELNICE » Nakon što je tijekom cijelog prošlog tjedna Gorane kupala kiša i pratilo više jesensko no ljetno vrijeme, prvi dan nove školske godine ipak je protekao bar djelomično obasjan i zrakama sunca, a to pretežno vedro vrijeme kao da je simbolički naglasilo i brojke koje prate ovogodišnji broj goranskih školaraca, brojke koje nisu potpuno pozitivne, ali nisu ni negativne u onoj mjeri kako su to znale biti ranijih godina. Primjerice, ukupan broj osnovaca upisanih početkom školske godine 2014./15. je 1.281 i to je za svega 12 učenika manje u odnosu na broj učenika (1.293) koji je u lipnju nastavu priveo kraju. Taj mali minus lakše se podnosi kad pogledamo broj prvašića koji je nakon dugo godina u plusu. I to ne ni tako malom. Naime, ove ih je godine 159, a prošle ih je bilo 139 što znači da su Gorani u prvašićima ove godine dobili cijeli jedan lijepi mali razred više u odnosu na 2013. godinu. Bravo za mame i tate!


 


 Fužinarci »ispod crte«


Brojčano najveći porast bilježe Delnice koje ove godine imaju 51 prvašića što je za 9 više od prošlogodišnja 42, ali najviše razloga za zadovoljstvo imaju u Mrkoplju gdje su za 500 posto povećali broj prvašića. Točnije, prošle su godine bila samo dva, a ove ih je čak deset! S razlogom su zadovoljni i u Lokvama gdje devetero ovogodišnjih prvašića znači pet više no prošle godine. Brojku od tri više (s četiri na sedam) bilježe u Brod Moravicama, a i u Vrbovskom su »iznad crte« jer je ove godine upisanih 30 prvoškolaca jedan više od prošle godine. Na tzv. »pozitivnoj nuli« s istim brojem upisanih prvašića ove su godine Čabar (22) i Brod na Kupi (5), blagi minus dva bilježe Ravna Gora (s 11 prošlogodišnjih na 9 ove godine) i Skrad (sa 7 na 5), a vlasnici najvećeg minusa ovog su puta Fužinarci čijih je 11 novoupisanih prvoškolaca za četiri manje no što ih je bilo prošle godine.





Od deset goranskih osnovnih škola ove školske godine u čak tri došlo je do promjene ravnatelja pa tako u OŠ Brod Moravice tu dužnost sada obavlja prof. Duško Zatezalo, u Ravnoj Gori nova je ravnateljica prof. Nataša Možgon Kauzlarić, a u Vrbovskom prof. Anton Burić. Svakako je dobro da je i ovu godinu s radom počelo deset osnovnih škola, odnosno da niti jedna nije ukinuta, ali da broj djece nagriza goranski školski sustav potvrđuje i činjenica da tri područne škole ove godine nisu otvorile vrata jer u tim mjestima nije bilo niti jednog učenika nižih razreda. Ta su naselja Vrata, Stari Laz i Senjsko.



  Pogled na ukupan broj učenika po školama i ove godine nudi isti raspored, a to znači da uvjerljivo vode Delnice s 350 školaraca, drugo je Vrbovsko s 278, treći Čabar s 217, a četvrta Ravna Gora sa 113. Naselja s manje od stotinjak osnovaca predvode Fužine s 85 učenika, po 52 imaju Lokve, Skrad i Mrkopalj, a po 41 upisan je u Brod Moravicama i Brodu na Kupi. Veći broj učenika no prošle godine bilježimo u Skradu (plus šest) Lokvama i Mrkoplju ( pet više) i Brod Moravicama (4 više), jednaki broj bilježe Delnice i Čabar, a minuse bilježe Brod na Kupi (-4), Fužine (-5), Ravna Gora (– 9) i Vrbovsko (-10).


 


 Dvorana na dar


Kad je riječ o srednjim školama, ukupno će tri goranske srednjoškolske ustanove pohađati 447 učenika što je za 26 manje u odnosu na 473 koliko ih je završilo prošlu školsku godinu. Najveća goranska srednjoškolska ustanova i dalje je Srednja škola Delnice koju će pohađati 234 učenika, u Željezničko-tehničkoj školi Moravice bit će ih 150, a u Čabru 63, pri čemu brojem učenika prvih razreda prednjače Delnice s 52 upisana, u Moravicama je 31, a Čabru devetero novih polaznika prvog razreda srednjoškolskog ili gimnazijskog smjera.



Najtužniji početak školske godine zabilježen je u Srednjoj školi Delnice gdje je puno toga bilo u znaku sjećanja na pred desetak dana tragično preminulog maturanta Tina Grgurića. Pogreb mladog Delničana održan je u subotu, a nazočili su mu i mnogi delnički srednjoškolci i profesori te kolege iz razreda koji su od zgrade Srednje škole Delnice do groblja propješačili s bijelom ružom u ruci.



  U svim školama, osim u delničkoj OŠ Ivana Gorana Kovačića, nastava je za prvoškolce počele u jutarnjim satima, a u Delnicama je to, već po tradiciji odrađeno u poslijepodnevnim satima kad su roditelji svoje prvašiće doveli u školu, a učenici drugog i ostalih razreda priredili im prigodan program.   U većini goranskih mjesta udžbenike za prve razrede osigurale su u potpunosti ili djelomičnim sufinanciranjem lokalne samouprave, a u Ravnoj Gori svi su učenici dobili poseban poklon – novu sportsku dvoranu koja će svečano biti otvorena za skorašnji Dan Općine Ravna Gora.