Dani šljiva

Brod Moravice: ‘Šljive so rodile, bit će dece…’

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Četrnaesta po redu manifestacija ispunila je Dom kulture u Brod Moravicama, kao i okoliš doma. Moglo se vidjeti, a još bolje i kupiti, čudo proizvoda od šljiva – džem, pekmez, kolači, likeri, rakije...



BROD MORAVICE »Joj, šljive so rodile, bit će dece«, ili, ako treba prijevod – Šljive su rodile, bit će i djece! S ovom starom brodmoravičkom izrekom u čiju ćemo se istinitost, nadamo se, uvjeriti naredne zime i proljeća kad bi ovaj prelijepi dio Gorkog kotara trebao brojiti nešto veći broj beba no što je to uobičajeno, upoznao nas je tijekom jučerašnje tradicionalne priredbe »Dani šljiva«, brodmoravički načelnik Dragutin Crnković koji na naš upit kako to da je ove godine mnogo toga, između ostalog i šljive, tako dobro rodilo, kaže:


– Ništa se čudno i neobično nije dogodilo. Jednostavno, svibanj je bio bez velikih hadnoća i za njega uobičajenih jakih mrazeva i to, vidljivo je, prirodi odgovara. Zato je rodilo sve – šljive, jabuke, kruške… plodova je toliko da će, na žalost, znatan dio i propasti jer ovdje uglavnom živi staračko domaćinstvo koje, nakon što podmiri vlastite potrebe, ne razmišlja previše o prodaji – rekao je Crnković.


Čudo proizvoda


A o kakvom je bogatstvu prirode riječ, potvrdila je je već četrnaesta po redu manifestacija »Dani šljiva« koja je iznova ispunila Dom kulture u Brod Moravicama, kao i prostor okoliša doma. Vidjeti se, a još bolje i kupiti, moglo čudo proizvoda od šljiva – džem, pekmez, kolači, likeri, rakije… Bilo je, naravno, i drugih »proizvoda« jeseni i to isključivo ekološki potpuno čistih i zdravih pa se zaista moglo kupiti puno toga proizvedenog u suradnji s prirodom. Direktorica TZO-a Brod Moravice Renata Brajdić ističe da je uz TZO veliku potporu u organizacijskom dijelu pružila Udruga umirovljenika Brod Moravice i Općina Brod Moravice.




– Zbog odličnog uroda pomaknuli smo vrijeme održavanja manifestacije za tjedan dana kasnije i to je pun pogodak. Uz domaće ljude i proizvođače imamo i brojne izlagače i ponuđače iz Josipdola, Ozlja, Ogulina, Ravne Gore i Karlovca, tu su i udruge žena iz Senjskog i Moravica pa se sve skupa pretvara u jedan pažnje vrijedan susret na kojem se može i dobro zabaviti i dobro trgovati – rekla je Brajdić.


Potvrdu njenih riječi bilo je lako dobiti šetnjom kroz dvoranu Doma kulture gdje se moglo vidjeti zaista puno toga, a da sve skupa bude još ljepše i ugodnije pobrinuli su se brojni izvođači i znani voditelj Dado Valent koji je ubilježio svih četrnaest nazočnosti na dosadašnjim »Danima šljiva«.


Atraktivni suveniri


Bosiljka Klobučar sa štanda brodmoravičke Udruge umirovljenika ističe da je jako dobro što je priredba odgođena za tjedan dana.


– Da je bilo tjedan dana ranije, ne bi šljive bile dovoljno zrele, a tjedan dana kasnije bile bi prezrele pa je jako dobro što je to baš danas organizirano – rekla je Bosiljka Klobučar, a skupina žena koja je na štandu TZO-a Brod Moravice nudila ne samo šljive i proizvode od šljiva, već i atraktivne majice, šalice, magnete i slične suvenire potvrdila nam je da je ove jeseni u voćnjacima pravo malo bogatstvo u kojem treba uživati dok traje.


Dio tog bogatstva prenesen je zahvaljujući ovoj priredbi i u Dom kulture gdje je brodmoravički festival šljiva, koji je počeo plesom, pjesmom i nastupima raznih izvođača, nastavljen u poslijepodnevnim satima izborom naj pekmeza, naj rakija i naj džema od šljiva.