Početak radova do kraja godine

Bivši Dom OSRH-a u Delnicama počinje se pretvarati u novu knjižnicu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko KRMPOTIĆ

Foto Marinko KRMPOTIĆ



DELNICE Projekt uređenja nekadašnjeg Doma OSRH-a Delnice u prostor u kojem će se nalaziti nova knjižnica i čitaonica i u kojem će se odvijati i niz drugih aktivnosti vezanih uz kulturu i društveni život mogao bi se kroz fizičke radove na bivšem Domu OSRH-a početi realizirati već u tijeku ove godine. Podsjetimo, riječ je o projektu u koji se krenulo zahvaljujući sredstvima iz oporuke gospođe Janet Majnarich, Delničanke koja je živjela u Kanadi te oporučno gradu svoje mladosti ostavila znatna sredstva namijenjena isključivo u ulaganja na području kulture i društvenog života. Sukladno tome, izvršitelji oporuke prihvatili su pred nekoliko godina iznijete prijedloge o premještanju Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u obnovljene prostore Doma OSRH-a, odnosno izgradnji Zavičajnog muzeja u bivšoj pučkoj školi.


Nerealni indeks


Grad Delnice je, uz pomoć Primorsko-goranske županije i nadležnih državnih tijela, obavio niz poslova nužnih da bi se u projekte krenulo, ali je sve skupa malo zastalo zbog kandidature na sredstva iz EU fondova. Štoviše, nakon što ta kandidatura zbog nerealnog indeksa razvijenosti nije bila uspješna, javile su se i sumnje u realizaciju tih projekata. No, tu više nema dvojbi, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je nakon razgovora s izvršiteljima oporuke Janet Majnarich dobio obećanje da će u potpunosti biti ispoštovan prvotno potpisan sporazum, a to znači realizacija dva kapitalna objekta – čitaonice i knjižnice te zavičajnog muzeja.



– Imamo i informaciju da će iznova biti otvorena tzv. Mjera 7.4.1 u okviru koje je moguća prijava za projekte ovakve vrste, odnosno knjižnice, čitaonice i društvene domove. No, ostane li dosadašnja indeksacija i dosadašnji uvjeti bodovanja za ta EU sredstva, onda mislim da se nema smisla ni prijavljivati. Ipak, pratit ćemo aktivnosti u Ministarstvu regionalnog razvoja gdje se navodno radi na posebnom pravilniku za bodovanje projekata vezanih uz brdsko-planinska područja i ukoliko se pokaže bilo kakva mogućnost, naravno da ćemo se iznova prijaviti. No, najbitnije je da ćemo, bez obzira na to dobijemo li ta sredstva, u projekt svakako krenuti jer inicijalna sredstva za njegovu realizaciju, zahvaljujući oporuci gospođe Majnarić, postoje – rekao je gradonačelnik Knežević.





– Naravno, uz njihova sredstva i mi ćemo dati sve što je u našoj moći da dođemo i do drugih izvora sufinanciranja, bilo državnih, bilo iz EU fondova. No, dobivanje tih sredstava nije uvjet realizacije projekta i to stoga jer tako nešto nije ni zamislila gospođa Majnarić, niti je bilo uobličeno u tekst oporuke. Svakako ćemo nastojati dobiti i ta dodatna sredstva pa smo u skladu s tim već kontaktirali ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek koja je obećala da će iskoristiti prvi mogući termin i primiti nas kako bismo vidjeli mogućnosti pomoći Ministarstva kulture koje je sudjelovalo u sufinanciranju sličnih projekata, primjerice knjižnice u Crikvenici.


Natječaj u srpnju


Koliko je meni poznato, polovinom srpnja Ministarstvo kulture objavit će natječaj za takve projekte i mi ćemo se sigurno prijaviti, a nadamo se da će kod njih evaluacija projekta trajati kraće no što je to slučaj s EU fondovima, odnosno da ćemo što prije moći krenuti u realizaciju projekta. Vjerujem da bi to moglo biti već u tijeku ove godine, a optimizam gradim na tome što smo napravili sve što je potrebno, a to znači da je gotov projekt, zgrada Doma OSRH-a prenesena je u vlasništvo Grada Delnica, a u oporuci gospođe Majnarić postoje i za tu svrhu namijenjena sredstva, pri čemu mi je drago da su izvršitelji oporuke potvrdili da za njih ta dva dogovorena projekta – knjižnica i čitaonica te zavičajni muzej – nisu upitna. Puno bliži realizaciji je projekt knjižnice i čitaonice jer za njega imamo sve spremno, a kad je riječ o projektu zavičajnog muzeja, tu ćemo morati još malo čekati, ponajprije stoga jer još nije objavljen niti jedan natječaj za EU sredstva vezan uz sufinanciranje takvih projekata – rekao je Knežević.