Toplije utočište

Bibliobus riječke Gradske knjižnice do korisnika u Gorskom kotaru stiže i po mećavi

Portal Novilist.hr

Foto Gradska knjižnica Rijeka

Foto Gradska knjižnica Rijeka

Lič, Fužine, Vrata odlučili sniježiti petkom da Županijski bibliobus može ostavljati bolje tragove i biti toplije utočište za sve željne dobre priče i čitanja, kažu u Gradskoj knjižnici



RIJEKA Gorski kotar danas je pogodila snježna mećava, ali Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka stići će do svojih korisnika usprkos svemu.


– Zima, zima, e pa šta je… Lič, Fužine, Vrata odlučili sniježiti petkom da Županijski bibliobus može ostavljati bolje tragove i biti toplije utočište za sve željne dobre priče i čitanja, objavila je riječka Gradska knjižnica.


Iz Hrvatski autocesta objavili su preporuke vozačima u zimskim uvjetima na cestama.




HAC: Preporuke vozačima u zimskim uvjetima na cestama


U većem dijelu zemlje počele su padaline koje se očekuju i tijekom cijelog idućeg tjedna, stoga je prije puta potrebno provjeriti zimsku opremu, stanje na cestama te prilagoditi brzinu vožnje i ne pretjecati ralice na autocestama, izvijestili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).



Tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, jaki udari vjetra s temperaturnim minusima, naročito u Gorskom kotaru i Lici.


Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate temperature, prognoze i uvjete na cestama te, prema potrebi, tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.


HAC upozorava korisnike kako za vrijeme obilnijih snježnih padalina kolnik nije uvijek moguće održati »crnim« i da prohodnost u zimskim uvjetima podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku, dok je autoceste u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.



Vozači trebaju voziti oprezno, ne pretjecati ralice na autocestama, vožnju prilagoditi stanju na kolniku, trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, a prije kretanja na put trebaju provjeriti svoju zimsku opremu i stanje na cestama.


Ističu kako poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme koji su opasnost za sve korisnike autocesta, a zimskoj službi otežavaju rad jer, u situacijama kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, okrenuti se niti očistiti svoju dionicu te se stvara kolona i zastoji u prometu.



Sve informacije o stanju u prometu objavljuju se putem redovitih izvješća Hrvatskog autokluba, na web stranici HAC-a »Stanje na autocestama«, besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111, a HAC posebno moli korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).