Delnički Advent

Bajka važan kotačić u razvoju goranskog turizma

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Mislim da je posebno važno da od manifestacije korist ima sve veći broj ljudi, a po našim procjenama u tih se nekoliko vikenda zbog naše Bajke »zavrti« oko milijun kuna, govori gradonačelnik Ivica Knežević

DELNICE – Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, nagrada Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, nedavno je dodijeljena i Turističkoj zajednici Grada Delnica i to za Delničku adventsku bajku, manifestaciju koja je autentični prikaz adventa u kategorji Ruralno turističke manifestacije. Prva nagrada – i odmah državna! Naravno, to je, s razlogom, razveselilo i ponosnim učinilo sve one koji u Delnicama vode brigu o organizaciji ove manifestacije. Među njima je najznačajniji gradonačelnik Ivica Knežević koji je i idejni tvorac ove priredbe.– Advenstka je priča započela prije sedam godina.

Nakon što je Petar Hrg, sadašnji direktor TZG-a Delnice, predložio održavanje interaktivne bajke u Parku kralja Tomislava, gotovo istog trenutka meni se u glavi javila još šira ideja vezana uz advent i njegovo obilježavanje na posebnom prostoru, gradskom trgu koji bi se za tu prigodu trebao pretvoriti u adventsko selo. Naravno, daleko je sve to još bilo od razrade, ali ta mi ideja nije dala mira pa sam uskoro došao na pomisao da to selo bude – a i to je posebno i originalno – Selo Bake Mraz.


Na to je pak potaknula činjenica što smo prvi u Hrvatskoj potpisali Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca pa sam i time želio dati doprinos ideji ravnopravnosti žena. I tako je sve krenulo… Od početne ideje polako smo dolazili na nove i naša Delnička adventska bajka rasla je i širila se do manifestacije koja od kraja studenog do početka siječnja privlači sve veći broj ljudi, govori nam gradonačelnik Knežević, dodajući da u budućnosti priželjkuje što veći broj ljudi iz Zagreba.


Zajedništvo


– Dakako, našu Bajku nastojimo iz godine u godinu učiniti boljom pa ćemo nastojati osmisliti još kvalitetnih i raznovrsnih sadržaja jer je to ono što nam može osigurati veće zanimanje i dolazak još većeg broja ljudi. Mislim da je posebno važno to da od manifestacije korist ima sve veći broj ljudi, a po našim procjenama, u tih se nekoliko vikenda zbog naše Bajke »zavrti« oko milijun kuna, govori Knežević, a Petar Hrg, direktor TZG-a Delnice koji je u Zagrebu iz ruku saborskog zastupnika Mire Kovača i primio ovu nagradu, ističe da je iz praćenja podataka o broju noćenja i dolazaka uočljivo da Delnička adventska bajka itekako pripomaže razvoju delničkog turizma.




– S 20.000 noćenja u 2016. godini, mi smo u 2019. došli do oko 31.000 i u tome svakako bitnu ulogu ima Delnička adventska bajka. Mislim da smo stvorili uspješan turistički proizvod, pri čemu je bitno da je on rezultat sinergije i zajedništva svih uključenih u organizaciju – od Grada Delnica i TZG-a Delnice pa do Primorsko-goranske županije te TZ-a Kvarnera koji su se uključili i pomažu sufinanciranjem, ističe Hrg, a Katarina Mihelčić, dogradonačelnica Delnica koja je također u velikoj mjeri uključena u realizaciju svake do sad održane Delničke adventske bajke (dakle, njih ukupno sedam), prije svega zahvaljuje svima koji kao volonteri pomažu u realizaciji.


Događaji i izvan sela


– Naravno da nas ova nagrada obvezuje da budemo još bolji, širimo se, razvijamo i dodajemo sadržaje. U budućnosti ćemo raditi na proširenju adventskih događanja izvan Sela Bake Mraz, posebno onih sadržaja namijenjenih starijima pa razmišljamo o dvije-tri lokacije na kojima bi se mogli više družiti i stariji, a sadržaje za djecu ćemo dodatno obogaćivati i širiti. Također, u još ćemo većoj mjeri nastojati uključiti delničke poduzetnike i ugostitelje, najavila je dogradonačelnica Mihelčić.


Selo Bake Mraz i nakon adventa?


Selo Bake Mraz privlači pažnju i nakon adventa pa je bilo prijedloga da selo ostane postavljeno još nekoliko tjedana nakon adventa. Tu ideju, koju su iznijeli organizatori sve posjećenijeg malonogometnog turnira »Tin Grgurić«, gradonačelnik Knežević podržava.


– U osnovi nema razloga da tu ideju ne prihvatimo. Samo selo svakako može ostati još neko vrijeme i služiti kao zanimljiva turistička lokacija, no eventualni programi i nakon adventa su upitni jer iziskuju nove troškove, rekao je Knežević.


Knežević: Bajka je brend na županijskoj razini


– Ovo priznanje pokazuje da nadilazimo ne samo granice Gorskog kotara, već i Županije, pa se nadam i većem razumijevanju PGŽ-a, jer delničko obilježavanje adventa zaista je posebno, drugačije i autohtono pa bi ga trebalo više pomagati i na županijskoj razini jer mislim da u to doba već predstavljamo jedan brend koji može biti zanimljiv svim turistima koji dolaze u zeleno-plavu županiju, smatra gradonačelnik Knežević.