Načelnik proziva HEP

BEZ JAVNE RASVJETE Neobičan sukob bacio u mrak šetnicu oko Bajera

Marinko Krmpotić

Najavio kaznenu prijavu protiv voditelja HE-a Gorski kotar - David Bregovac / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Najavio kaznenu prijavu protiv voditelja HE-a Gorski kotar - David Bregovac / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Drugi put u 10-ak dana isključena je javna rasvjeta uz dio šetnice i time ugrožena sigurnost građana. Dok iz HEP-a tvrde da je Općina nelegalno priključena, da krade struju i ugrožava pogonsku sigurnost, načelnik tvrdi da nikad nisu bili upozoreni i traži pomoć ministara



FUŽINE Čini se da je tijekom cijelog ovog dosadašnjeg dijela ljeta na području Općine Fužine trajao sukob između HEP-a i lokalne samouprave, a vrhunac je, bar za sada, jučerašnja tiskovna konferencija koju je na brani jezera Bajer održao načelnik Općine Fužine David Bregovac.


Na javni istup Bregovac se odlučio nakon što je drugi put u desetak dana isključena javna rasvjeta uz šetnicu koja od brane vodi, gledano iz smjera Fužina, lijevom obalom Bajera. Prvi je put javna rasvjeta isključena 20. srpnja pri otvaranju Beach bara »Furman«, a drugi put jučer, rekao je načelnik Bregovac novinarima i dodao: »Iskopčavanje javne rasvjete na šetnici koju koriste mnogi, protiv je svih zakonskih odredbi o sigurnosti, a budući da na naše reakcije i pitanja nema adekvatnog odgovora, ne preostaje nam nego se obratiti javnosti. Tu šetnicu koriste brojni turisti te, da bi došli do svog logora u Rakovom potoku, mnogi izviđači među kojima je puno djece iz raznih dijelova Hrvatske. Naravno da nam je stalo do njihove sigurnosti pa i na ovaj način molimo HEP da promijeni svoje ponašanje. O svemu smo pismeno obavijestili i premijera Plenkovića te ministre Čorića i Cappellija, a svakako ćemo, ako to bude potrebno, zatražiti i zaštitu kroz pravni sustav«, najavio je Bregovac koji je novinarima pročitao i tekst maila koji je na njegovu adresu uputio Goran Gašparović, voditelj HE-a Gorski kotar.


Nelegalno priključeni


U tom tekstu, između ostalog, piše kako je Općina Fužine nelegalno priključena na instalaciju HEP proizvodnje čime se ostvaruje neovlaštena korist, odnosno krade električna energija »za koju HEP Proizvodnja uredno podmiruje mjesečni trošak prema HEP opskrbi. Nekontroliranom dogradnjom i dodatnim opterećenjem ugrozili ste pogonsku sigurnost objekata, potencijalno doveli u opasnost imovinu i postrojenje. Napominjemo da ulazni uređaj Bajer predstavlja važan sigurnosni element svih dovodnih organa i objekata nizvodno od njega, uključujući i HEP Vinodol te bi eventualnom havarijom u postrojenju i glavnoj zapornici u pitanje došlo funkcioniranje cjelokupnog hidroenergetskog sustava Vinodol. Utvrđenim stanjem na terenu te činjenicom da između HEP-a i Općine Fužine nije potpisan nikakav sporazum, djelatnici Održavanja HEP-a Gorski kotar izvršili su 30. srpnja odvajanje nelegalno priključene instalacije napajanja javne rasvjete pod ingerencijom Općine Fužine. Ujedno vas upozoravamo da ne zadirete neovlašteno u naša postrojenja i instalacije jer će svaki takav slučaj biti prijavljen nadležnim institucijama«, piše u dopisu HEP-a koji potpisuje Gašparović.





Uz iskapčanje struje, po Bregovcu potpuno nezakonito, HEP se negativnim pokazao i pri prijedlogu Općine Fužine o izgradnji šetnice uz Lepeničko jezero: »U suradnji s LAGUR-om Tunera mi smo u mogućnosti kandidirati se za milijun kuna kojima bi se oko Lepenice gradila šetnica širine dva metra, čime bismo bitno unaprijedili turističku ponudu našeg kraja. Nažalost, HEP je odbio dati suglasnost jer, navodno, misle širiti vodni prostor. Nije mi jasno kakvo to proširenje može biti ako smo mi tražili uređenje šetnice nekoliko metara od obale, ali je nama svima itekako jasno da nas HEP sprečava u realizaciji projekta vrijednog milijun kuna. I to čini jedna državna firma prema jednoj maloj lokalnoj samoupravi. Umjesto da nam pomognu u razvoju, oni ga blokiraju, a istodobno zarađuju ogromne novce na struji koju stvaraju na našem području«, rekao je načelnik Bregovac.



Ni obavijesti, ni računaKomentirajući ovaj stav, načelnik Bregovac kaže: »Taj je čovjek šest godina na direktorskom položaju i nikad nije poslao Općini Fužine račun koji bismo sigurno platili. Nikad nas nisu obavijestili da na bilo koji način ugrožavamo bilo koga. Pa ta struja je ukopčana već dvadeset godina i do sada je nitko nikada nije isključio i nitko nije tvrdio da je Općina Fužine protupravno prikopčana. No, da i jest tako, trebali su nam reći i mi bismo se prikopčali negdje drugdje. Umjesto toga oni su jednostavno isključili struju i time stvorili opasne uvjete! Zato smo HEP-u uputili dopis u kojem najavljujemo kaznenu prijavu protiv Gašparovića s obzirom da je ugrozio sigurnost svih koji prolaze tom šetnicom. Istodobno, mi ćemo naći način da se na struju za tu šetnicu prikopčamo na neku drugu lokaciju pa šetnica neće biti bez struje«, rekao je Bregovac po čijem mišljenju su problemi ovog ljeta počeli nakon što se Općina Fužine potpuno legalno upisala na vlasništvo šetnica uz Bajer, a nedugo potom tamo su niknula dva montažna ugostiteljska objekta.


Beach barovi smetnja?


»HEP-u se to, čini mi se, ne sviđa. No, ta područja uz obalu javna su površina uz cestu i na njima po postojećim zakonima mogu biti postavljeni montažni objekti. Dvoje ugostitelja s područja naše općine iskazalo je želju da tijekom ljeta pokuša pokrenuti ugostiteljsku uslugu kroz tzv. beach barove. Nismo vidjeli niti jedog razloga da to ne učine i oni su, svaki na jednoj stani Bajera, podigli dva mala beach bara s drvenim terasama. To svakako upotpunjuje turističku ponudu Općine Fužine i nije mi jasno zašto je HEP protiv toga i zašto jednoj državnoj firmi smeta razvoj lokalne samouprave na čijem području, inače, zarađuje ogromne novce«, kaže Bregovac.