Izgrađeno deset novih boksova

Azil u Liču: Ljeti raste broj napuštenih pasa, ali srećom i udomitelja

Marinko Krmpotić

Gotovo svaki dan odlazi po pas-dva, ali isto tako i dolazi, pa je sklonište, čiji je kapacitet s 30 povećan na čak 70, stalno na broju od oko 50 pasa. Uređeno je 10 potpuno novih boksova, a na katu upravne zgrade ambulanta za pse, prostor za oporavak nakon operacije te prostor koji služi za edukaciju 



LIČ » S donedavnih trideset, smještajni kapaciteti Skloništa za nezbrinute životinje Lič od ovog su ljeta narasli na čak sedamdeset, i to zadovoljava sadašnje potrebe, što se vidi i iz podatka da trenutačno u ličkom skloništu boravi pedeset pasa, govori nam dr. Milka Mijanović Čarapina, voditeljica ovog Skloništa, i pojašnjava kako je izgrađeno deset novih boksova: 


  »U akciju se krenulo još prošle godine jer je bilo jasno da nam nedostaje prostora. Većinu novca za uređenje dala je Veterinarska stanica iz Rijeke, a donacijama građom pomogli su goranski pilanari. Na prostoru udaljenom tridesetak metara od glavne zgrade uredili smo niz od deset potpuno novih boksova, pri čemu je unutarnji dio svakog boksa veličine 2,5 puta 3 metra, a ispred tog dijela je prostor od 2,5 puta 4 metra. Psi su već smješteni u taj prostor, trenutačno još radimo ispust za vodu, a u planu je još zaravnati dvorište i na njemu urediti jedan agility prostor na kojem bi bile postavljene gume i slični rekviziti za igru pasa. 


 Nova ambulanta


Prostor koji smo do sada koristili, a riječ je o šest boksova i dvorištu, planiramo preurediti, mada još ne znamo u koju svrhu, ali svakako za nešto vezano uz smještaj životinja, da li možda hotel za pse, privremeni smještaj za pse ili nešto slično, još ćemo vidjeti. 




  Uz uređenje novih boksova, što je podiglo kvalitetu smještaja i rada, uredili smo i na katu upravne zgrade novu ambulantu za pse, prostor za njihov oporavak nakon operacije te prostoriju koja nam služi u edukativne svrhe i gdje primamo škole i vrtiće, ili neke druge korisnike. Primjerice, uključili smo se u projekt Pet Friendly Family Turističke zajednice Kvarnera i za one vlasnike apartmana koji su spremni s gostima primiti i njihove ljubimce, održali smo u srpnju uspješan edukacijski susret kojem je nazočilo osamnaest vlasnika apartmana, a novi takav susret planiramo u rujnu«, govori dr. Mijanović Čarapina, naglašavajući kako ljeti raste broj napuštenih i ostavljenih pasa, posebno onih nečipiranih, ali raste i broj udomitelja. 


 Četvero uposlenih


»Gotovo svaki dan odlazi po pas-dva, ali isto tako i dolazi, pa smo stalno na nekom broju od pedeset pasa. Trenutno nas je četvero uposlenih, uz mene, tu su još i Ivana Pleše, Tamara Tomić i Vlado Iskra. Pomažu nam i brojni volonteri, a imamo i odličnu suradnja s nizom udruga ljubitelja životinja s ovog područja – Delnica, Rijeke, Novog Vinodolskog, Krka i Jurdana. Ugovorima pokrivamo Rijeku, Lovran, Kastav, Viškovo, Čavle, Jelenje, Bakar, Kostrenu, Delnice, Fužine, Vrbovsko, Ogulin, Umag, Buje, Krk, Bašku, Punat, Cres, Lošinj i Udbinu. Svaki dan nam se mogu javiti svi koji žele udomiti psa, a pogledati kakvi se sve psi nalaze u našem skloništu moguće je na Facebook stranici Sklonište za nezbrinute životinje Lič, gdje se nalaze i brojevi mobitela naših prijatelja i volontera koji također mogu pružiti sve potrebne podatke. Naravno, sve dodatne obavijesti moguće je dobiti i na naše službene brojeve mobitela – 091 214 88 55 ili 091 214 88 77«, rekla je dr. Milka Mijatović Čarapina.