Inicijativa goranskih poduzetnika

Ambiciozan projekt: Adrenalinski park Sunger čeka jakog ulagača, ali i – UPU

Marinko Krmpotić

Lokacija budućeg Adrenalinskog parka Sunger spremna je za radove / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Lokacija budućeg Adrenalinskog parka Sunger spremna je za radove / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Investicija predviđa izgradnju hostela ili aparthotela i četiri drvene kuće, ljetnu bob stazu, ski vučnicu i skijaško-sanjkaške staze, a u podnožju staze bazen i retenciju od 10.000 m3. Dio projekata već postoji, kao i interes vlasnika zemljišta i lokalnih poduzetnika



SUNGER – Pod nazivom Adrenalinski park Sunger nekoliko goranskih poduzetnika osmislilo je projekt za koji se nadaju da će izazvati pažnju ulagača. Riječ je, govori nam Ivan Butković, predstavnik Obrta »Bitoraj« iz Sungera, o investiciji koja predviđa izgradnju hostela ili aparthotela te četiri goranske drvene kuće, za što već postoji projektna dokumentacija, izgradnju i uređenje ljetne bob staze, ski vučnice i skijaško-sanjkaških staza, svake po 300 metara dužine, od čega bi na jednoj bila postavljena plastična podloga po kojoj se može skijati zimi kada ima malo snijega, ali i ljeti kada ga uopće nema.


Također je u planu u podnožju staze izgradnja bazena i retencije za vodu kapaciteta 10.000 kubnih metara, koja bi u zimskim mjesecima poslužila za zasnježenje staza, a u ljetnim za navodnjavanje poljoprivrednih površina na kojima se već danas uzgajaju određene poljoprivredne kulture.


Dio terena gdje bi se trebala nalaziti skijališta očišćen je od šume


Dio terena gdje bi se trebala nalaziti skijališta očišćen je od šume





– Naša je ideja da se gostu ponudi kroz ugostiteljsku uslugu domaće iće i piće te da se na taj način omogući lokalnom stanovništvu dodatni prihod. Eventualnim ostvarenjem ovog projekta šira društvena zajednica imala bi svekoliku korist, a posebno Općina Mrkopalj kojoj bi trebala biti u interesu realizacija ovakvih projekata gdje postoji privatni interes, riješeni vlasnički odnosi, kao i dobra volja da vlasnici zemljišta daju pravo građenja budućem investitoru. Što će se u konačnici od ovih idejnih planova ostvariti, zavisi najviše od potencijalnog investitora.


Cjelogodišnji rad


Najbitnije je da bi ovaj polivalentni projekt omogućio rad tijekom cijele godine i time budućem vlasniku donio određenu financijsku korist, odnosno sigurnost, upravo onako kako se to radi u Sloveniji i Austriji, koje mnogo više novca ubiru od ljetnog nego od zimskog turizma. Trenutno se za ovu namjenu radi idejni projekt u režiji jedne inozemne tvrtke, kako bi temeljem toga Općina Mrkopalj mogla pristupiti izradi Urbanističkog plana uređenja.


Ivan Butković


Ivan Butković



Želimo napomenuti da je Općina Mrkopalj u prošlom sastavu u rebalansu proračuna osigurala 70.000 kuna za izradu Urbanističkog plana, te se sukladno tome nadamo da će nova vlast nastaviti u tom smjeru, tim više što se u podnožju planiranog adrenalinskog parka nalazi najgušće naseljen dio Općine Mrkopalj.


Prostor na kojem bi trebao zaživjeti Adrenalinski park Sunger


Prostor na kojem bi trebao zaživjeti Adrenalinski park Sunger



Osim toga, moramo naglasiti da se u podnožju danas odvija najveći građevinski zahvat Općine, a to je izrada pročistača sustava odvodnje otpadnih voda, pa ako ništa drugo, valjda su mještani ovog dijela Sungera i Općine Mrkopalj zaslužili da se izradi Urbanistički plan kojim se nudi perspektiva opstanka na svojim ognjištima.



Svakako je vrijedno pažnje da je projekt Adrenalinski park Sunger ušao u Katalog investicija Republike Hrvatske. Katalog se kontinuirano izdaje u cilju promocije Hrvatske kao investicijske destinacije, a izdaje ga Agencija za investicije i konkurentnost s namjerom ponude potencijalnim investitorima. Uz Adrenalinski park Sunger, svoje mjesto od goranskih projekata pronašao je još i Hotel Sport iz Delnica, projekt lokalne samouprave, odnosno Grada Delnica.



U međuvremenu ne mirujemo, već gdjegod je to moguće, predstavljamo projekt. Do sada su interes pokazali neki fondovi te jedan investitor iz dijaspore.


Dioničko društvo


U konačnici, čak i da se ne pronađe potencijalni investitor, naša je namjera, u dogovoru sa svim vlasnicima zemljišta, ponuditi opciju osnivanja dioničkog društva kroz koje bi kroz javni poziv ponudili svim malim i velikim, domaćim i stranim dioničarima da investiraju svoj kapital u ovaj projekt, i to nakon što se izradi investicijska studija od renomirane financijske konzalting kuće. Za hrvatsko tržište ponudili bismo potpuno novi model ulaganja s obzirom na to da u Hrvatskoj ima sve manje ugostiteljskog kadra na način da svim djelatnicima pri zaposlenju ponudimo dioničarstvo koje bi s godinama raslo, tako da bi budući djelatnici trebali uz pristojan osobni dohodak biti i dioničari ovog projekta«, rekao je Butković, dodavši kako je zanimljivo da je Obrt »Bitoraj« ovaj projekt predstavio na summitu privatnih investitora, mahom predstavnika naše dijaspore, poznatom kao Miting 2 G, kao i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović: »Bili smo ugodno iznenađeni pozitivnim stavom i pomoći predsjednice, što je u konačnici rezultiralo time da smo danas u katalogu investicija Republike Hrvatske. Poanta je da treba biti uporan, pa čak i kad nam se možda čini da neće od toga biti ništa, treba pokušati« – zaključio je Butković.