Nema pesimizma

‘Ako posla nema, izmisli ga sama’: Mlade Delničanke u zanimljivim poduzetničkim izazovima

Marinko Krmpotić

Sandra Muhvić, Foto: M. KRMPOTIĆ

Sandra Muhvić, Foto: M. KRMPOTIĆ

Sandra Muhvić je otvorila kozmetički salon »Lorelai« u zgradi bivšeg Đačkog doma, dok je Mirela Bogdan Marković, nakon višegodišnjeg rada u hotelu Risnjak, odlučila otvoriti na glavnoj ulici Vogue butik, novu trgovinu odjećom, obućom, kozmetikom...



DELNICE U trenucima kad (pre)velik broj mladih ljudi napušta Hrvatsku, lijepo je vidjeti i drugačije primjere, a na dva takva naišli smo ovih dana u Delnicama kod dvije mlade žene koje, očigledno, ne prihvaćaju pesimizam kao izbor. Ako posla nema, izmisli ga sama! Po tom pravilu odlučila je vlastiti posao pokrenuti mlada Delničanka Sandra Muhvić koja je u zgradi bivšeg Đačkog doma (Školska 25) otvorila Kozmetički salon »Lorelai«.


Lijepo uređen i ugodan salonski prostor ime je dobio po čuvenoj pjesmi njemačkog romantičara Heinricha Heinea koji je opisao prekrasnu sirenu koja svojom anđeoskom pjesmom mami mornare i dovodi ih u opasnost nasukavanja na stijene. No, Sandra nikoga ne želi navesti na nesreću. Naprotiv, njoj je cilj onaj prvi dio utjecaja Lorelai – osmijeh na licu onih koji je slušaju, odnosno onih koji dolaze u mali kozmetički delnički salon.


Dobar odaziv


– Uživam u tome da ljudima na lice navučem osmijeh, da ih opustim i da iz ovog mog malog salona za uljepšavanje i masažu izađu sretniji, zadovoljniji, mirniji… Ovo je posao koji volim i koji želim raditi cijeli život pa sam odlučila uložiti novac i trud, uredila uz pomoć roditelja ovaj prostor i krenula s poslom.




Za sada radim sama, a ponuda je vezana uz tretman lica vrlo vrijednom kozmetikom, radim i na zreloj koži tzv. antiaging tretmane, također i make up za sve prigode, od dnevnog do svečanog. Tu su i masaže, anticelulitne masaže, manikure i pedikure, trajni lak… To je sve samo za početak, a po završetku ljeta kad vidimo početne rezultate bit će i proširenje ponude.


U ovih prvih nepunih mjesec dana rada zadovoljna sam odazivom. Vidim da zanimanje polako raste pa vjerujem da će s vremenom biti još i bolje te da će u Školskoj 25 biti sve više mušterija koji će iz salona »Lorelai« izlaziti s osmijehom na licu – kaže optimistično Sandra čiji salon ponedjeljkom radi poslije podne od 12 do 20, utorkom od 9 do 17 te potom u naizmjeničnom ritmu – srijedom poslijepodne, četvrtkom ujutro i petkom u poslijepodnevnim satima. A uz tretman moguće je, kaže Sandra, kao rijetko gdje u Delnicama, popiti i pravu Starbucks kavu!


Za svakoga ponešto


Na sličan primjer ovom iz Školske 25, naišli smo i u Supilovoj, glavnoj delničkoj ulici u kojoj činjenicu da se mladi ne boje novih izazova, potvrđuje i otvaranje Vogue butika, nove delničke trgovine odjećom, obućom, kozmetikom i raznim drugim za svaki dan potrebnim predmetima. Na lijepo uređenom prostoru veličine 80 četvornih metara mlada poduzetnica Mirela Bogdan Marković otvorila je trgovinu koja nudi obuću i odjeću za mlade, starije i djecu, torbice, novčanike, kozmetiku, nakit…


Foto: M. KRMPOTIĆ


Foto: M. KRMPOTIĆ



– Niz sam godina radila u hotelu Risnjak, a onda sam poželjela raditi i nešto samostalno pri čemu mi je izbor pao na trgovinu ove vrste jer, smatram, baš ovog što mi nudimo, u Delnicama i Gorskom kotaru nema dovoljno i mnogi su prisiljeni ići u Rijeku, ili čak dalje. Zato smo iznajmili prostor, lijepo ga uredili, nabavili robu i – krenuli. Početni interes je vrlo dobar, ljude privlače povoljne cijene i kvalitetna ponuda robe iz Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Turske. Unatoč imenu nismo skupi i ekskluzivni, već povoljni i pristupačni, i to za sve uzraste pa, primjerice, nudimo muške majice od 69 do 149, tenisice od 119 do 239 kuna, traperice od 239 kuna, trenirke od 129 kuna – govori Mirela Bogdan Marković koja, naravno, vjeruje da će posao ići.