Puknuće cijevi

ALARMANTNO STANJE Gerovo već tjedan dana bez vode, čekaju se stručnjaci iz Slovenije

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

GEROVO Već punih tjedan dana mještani Gerova vodom se opskrbljuju uz pomoć cisterni, a ni nakon sedam dana muke s opskrbom vode potpuno je neizvjesno kad će stanje biti normalizirano, govori nam direktor Komunalnog društva Čabranka Leonard Vesel koji pojašnjava dosadašnji tijek događaja:– Problemi su počeli u poslijepodnevnim satima prošlog petka, a u subotu je postalo jasno da je vodoopskrba Gerova, Malog Luga, Smrečja i Voda ugrožena. Odmah smo izašli na teren i otkrili da je riječ o kvaru na trasi vodovoda između mjesta Sokoli i Karanovog vrha. Obišli smo pet-šest puta cijelu trasu, ali nikako nismo mogli otkriti mjesto puknuća. Očigledno je riječ o podzemnom i nama nevidljivom puknuću koje će moći biti ustanovljeno tek kad dođu stručnjaci iz Slovenije koji imaju posebne instrumente kojima mogu otkriti kvar. Oni bi ovih dana trebali izaći na teren i otkriti mjesto puknuća, ali koliko će to trajati i kad će kvar biti otkriven, u ovom je trenutku nemoguće reći.

Pomažu vatrogasci




Pokušali smo riješiti problem puštanjem vode krozu novu cijev koja je postavljena 2012. godine, ali je taj pokušaj propao jer kroz tu cijev voda najvjerojatnije nikad nije tekla, osim možda nekih tzv. bypassa. Uspjeli smo omogućiti opskrbu za naselja Mali Lug, Smrečje i Vode, ali za najveće naselje cijelog našeg kraja – Gerovo – rješenja još nema i oko 800 ljudi te sva privredna postrojenja su bez vode pa je trenutačno stanje vrlo loše, čak i alarmantno. Problem za sada rješavamo dostavom vode vatrogasnim cisternama i velikim trudom članova naših DVD-a, ali i tu smo u sve težem stanju pa mi se čini da ćemo preko gradonačelnika morati tražiti pomoć županijskih nadležnih službi, pogotovo kad je riječ o vatrogasnim cisternama – rekao je Vesel, zamolivši za strpljenje jer je stanje teško, a Komunalac radi sve da što prije otkrije kvar i normalizira opskrbu vodom.



Iako mještani Gerova pokazuju razumijevanje, činjenica je da ima i sve više primjera nezadovoljstva i ljutnje jer biti tjedan dana bez vode po ovim sparinama baš i nije ugodno. No, kako nam je rekao jedan mještanin, sve je to još dobro, a jako loše moglo bi postati kad bi se – što nitko ne želi – dogodio kakav požar! Naime, svima je u itekako jasnom sjećanju veliki požar koji je 23. travnja uništio nekoliko kuća u mjestašcu Smrečje. I to dok je bilo vode, a što bi tek bilo sada kad vode nema, bolje je ne zamišljati.



Proizvodnja stala


Uz razumijevanje koje je u ovakvim situacijama nužno, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel ističe i nezadovoljstvo zbog, po njemu, predugog vremena za rješavanje problema.– Neshvatljivo mi je da se kvar već nije pronašao i smatram da u KD-u Čabranka moraju djelovati ekspeditivnije i kvalitetnije. Dobro je da je riješen problem opskrbe vodom za Vode, Smrečje i Mali Lug te da donji dijelovi Gerova imaju nešto vode, ali je pomalo neprihvatljivo da je gotovo cjelokupna proizvodnja u Gerovu – koje je mjesto s najrazvijenijom privredom na našem području – zaustavljena već nekoliko dana zbog problema s opskrbom vode. Očekujem da se ovaj problem riješi što hitnije i da Gerovo dobije vodu – rekao je Rajšel, po čijim riječima nije sporna pomoć svih nadležnih institucija kad je riječ o opskrbi stanovništva vodom iz vatrogasnih cisterni.Dojam na terenu je da je i ta, ali i druga, ponajprije stručna pomoć nužna u rješavanju ovog problema koji nadilazi skromne mogućnosti i broj uposlenih u KD-u Čabranka.