Pod Nehajem

“Zeleno” i zgradama na pet etaža: Grad Senj donio odluku o legalizaciji bespravne gradnje

Dorotea Prpić

Uz dvije etaže koje predviđa zakon, moći će se ozakoniti još tri etaže ako se zgrada nalazi unutar građevinskog područja, odnosno još dvije ako je izvan građevinske zone



SENJ Gradsko vijeće Senja je donijelo potrebne akte temeljem kojih se sukladno nedavno donesenom Zakonu o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama omogućuje legalizacija nezakonito izgrađenih objekata na senjskom području. Upravno radi zakonom propisanih rokova u kojima su jedinice lokalne samouprave te dokumente trebale donijeti sjednica Vijeća, čije je održavanje inicirao gradonačelnik, imala je karakter izvanredne, što znači da aktualnog sata nije bilo, a vjerojatno je to i razlog što su sjednici prisustvovala tek dva vijećnika oporbe.


Najzanimljivija i najvažnije je odluka o broju etaža koje se na nezakonito izgrađenim objektima mogu legalizirati. Osim dvije etaže od kojih je druga potkrovlje koje predviđa Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama na senjskom će se području moći ozakoniti još tri etaže uz uvjet da se takva zgrada nalazi unutar građevinskog područja, odnosno još dvije etaže ako se zgrada nalazi izvan građevinskog područja.


Donesena je i odluka o vrijednostima jediničnih iznosa za položajne zone za obračun naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada. Cijene je zakonodavac odredio po zonama i za svaku zonu raspon cijene, a Grad Senj se odlučio da će za svaku zonu utvrditi najnižu cijenu iz tog raspona. Jedinični iznosi dio su formule kojom se izračunava ukupna naknada koja će biti plaćena za legalizaciju.




– Ovim odlukama stečeni su svi preduvjeti da se nezakonito izgrađeni objekti na našem području legaliziraju. Apeliram na sve građane koji imaju nezakonito izgrađene objekte da zahtjev podnesu što prije, rekao je gradonačelnik Nekić.


Jučer donijeta odluka o komunalnom doprinosu usklađena je sa svim aktualnim zakonskim aktima i propisima. Zadržava se ranije utvrđenih pet zona obračuna komunalnog doprinosa i uvode cijene koje ovise o konkretnoj djelatnosti investitora.


– Ovom odlukom zaštitili smo naše građane koji grade do tri stambene jedinice i one djelatnosti za koje smatramo da ih treba razvijati, a to su poljoprivredna proizvodnja, prerađivačke i proizvodne djelatnosti i za njih cijene ostaju iste. Ukoliko ocijenimo da je neka djelatnost i investicija iznimno važna za grad ostaje mogućnost da se investitor oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa, rekao je gradonačelnik Darko Nekić.