Turistički kompleks

Veliki požar na Plitvicama: Planula etno kuća, ozlijeđena dva vatrogasca

Portal Novilist.hr

Foto Facebook Vatrogasci su naši heroji

Foto Facebook Vatrogasci su naši heroji

Požar je bio zaista velik i kolege su dehidrirale. Jedan od njih je napravio štit od stolova prema vatri kako bi smanjio temperaturu koja dopire do njega. Gasio je  iz čučećeg položaja, rekao je vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović



Nakon što je izbio požar u sklopu turističkog kompleksa Etno House na Plitvičkim jezerima, dva su vatrogasca ozlijeđena pri gašenju, javlja 24 sata.


Obojica su prevezena u bolnicu u Karlovcu i sada su dobro, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović.


– Požar je bio zaista velik i kolege su dehidrirale. Jedan od njih je napravio štit od stolova prema vatri kako bi smanjio temperaturu koja dopire do njega. Gasio je požar iz čučećeg položaja. U jednom trenutku je uslijed udisanja dima i dehidracije izgubio svijest i pao na leđa.




Situacija je bila vrlo ozbiljna jer je postojala opasnost da se požar munjevito raširi jer se radi o kompleksu drvenih kuća, rekao je Ostović za 24 sata.


Dodao je i da su u kući u trenutku izbijanja požara bili strani gosti, no oni nisu ozlijeđeni. Vatrogasci su morali brzo intervenirati kako se požar ne bi proširio na drugu kuću, a gašenje im je otežavala činjenica da u tom drvenom kompleksu nema hidranta.


Vatrogasci su zato u pomoć pozvali i kolege iz obližnjih vatrogasnih društava. Na terenu je bio 41 vatrogasac sa 17 vatrogasnih vozila.


– Ispumpali smo svu vodu iz bazena za goste, koristili smo i onu iz šterni, ali to nije bilo dovoljno. Morali smo cisternama otići do jezera Kozjak na samim Plitvicama i pumpama usisati jezersku vodu, dodao je Ostović za 24 sata.


Uzrok izbijanja ovog požara još nije poznat, no postoji mogućnost da se to dogodilo zbog udara groma. Više će se znati nakon sutrašnjeg policijskog očevida.