Rote Zora

Ukrajinska Senjkinja promovica grad: Tanjini suveniri pričaju priču o Zori

Dorotea Prpić

Foto: D. PRPIĆ

Foto: D. PRPIĆ

Suvenirnica Tetjane Šimunović svake sezone nudi nove, atraktivne proizvode – šalice, ogrlice, privjeske, slike i druge uporabne predmete, od kojih većina promovira lik Zore



SENJ – Budući da sam znala da postoje određeni planovi o postavljanju 11 lokacija u gradu na kojima se snimala hit serija za djecu o maloj Senjkinji Crvenokosoj Zori te o QR kodovima na tim lokacijama, čijim skeniranjem posjetitelji ulaze u priču, a i knjiga je prevedena na hrvatski, i ja sam sa svojom suvenirnicom upala u taj projekt – kaže Ukrajinka, a danas Senjkinja Tetjana Šimunović, vlasnica suvenirnice imena »Rote Zora« na senjskom Potoku. Tetjana, koju svi u Senju zovu Tanja, u Senj je stigla prije deset godina zbog ljubavi, a suvenirnica je oblast njena zvanja jer je završila studij turizma u Mađarskoj.


Vragolasta Zora smiješi se iznad suvenirnice, privlači pozornost, a suvenirnica svake sezone nudi nove, atraktivne proizvode – šalice, ogrlice, privjeske, slike i druge uporabne predmete, od kojih većina promovira lik Zore, a kako Tanja ističe, nastavit će proširivati asortiman, uvoditi još posebniju ponudu i tako i dalje promovirati grad u kojem je snimljena i danas vrlo popularna serija za djecu, posebno u Njemačkoj, po predlošku romana Kurta Helda. Veseli je što su i u Turističkoj zajednici Grada Senja prepoznali njezin rad.


– TZ mi pomaže u promociji, ja promoviram grad, dobro surađujemo i nadopunjujemo se, a sada povezujemo priču i s brodom – kaže Tanja. Naime, obitelj Šimunović u ljetnim mjesecima sa svojim brodom »Panitula« organizira i brodske izlete.– Prevozimo turiste do Svetog Jurja, uvale Duboka, obližnjih otoka, i eto opet jedne lijepe priče – kaže Tanja i ne skriva zadovoljstvo time što ljudi sve više prepoznaju ručni rad i unikatnu keramiku koju sami izrađuju i što masovni suveniri više nisu zanimljivi posjetiteljima. Suvenirnicu je do sada posjetilo i mnogo djece koja su u Senj došla samo radi Crvenokose Zore.


Tetjana, koju svi u Senju zovu Tanja, u Senj je stigla prije deset godina zbog ljubavi, a suvenirnica je područje njena zvanja jer je završila studij turizma u Mađarskoj





Ponuda je obogaćena i knjigama o Crvenokosoj Zori ne samo na hrvatskom, nego i na njemačkom jeziku, a kupuje se i sve više slika, s motivima maslinovog drveta, lavande i mora akademskog slikara Ivana Vlašića iz Zagreba.– Pratim svaku ideju, od Valentinova, Dana žena, a bili su tu i veliki tulipani, uskrsni zeko… Pratimo sva događanja u Hrvatskoj. Ove godine Hrvatska je dobila Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, tako da imamo i veliki projekt s glagoljicom, imamo i Dan kravate te ćemo vezano za te teme dekorirati naš mali kvart na Potoku. Svi ste dobrodošli – poziva Tanja.