Akcija čišćenja

U senjskoj luci pronađena mina iz Drugog svjetskog rata

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Ovo nije prvi put da se eksplozivna sredstva pronalaze u senjskoj luci, i ranije je bilo još takvih pronalazaka koji datiraju još iz II. svjetskog rata



SENJ U akciji čišćenja podmorja senjske luke pronađena je mina. Bila je smještena u blizini armiža za barke i odmah je stručno uklonjena.


Ovo nije prvi put da se eksplozivna sredstva pronalaze u senjskoj luci, i ranije je bilo još takvih pronalazaka koji datiraju još iz II. svjetskog rata.


U čišćenju senjske luke sudjelovali su Klub za podvodne aktivnosti Crikvenica s deset ronilaca, ronioci iz Sportskog ribolovnog društva Uskok Senj te iz Sv. Jurja, Jedriličarski klub Senj i ronilac Renato Huba koji je izvađeni otpad svojim plovilom prebacivao na obalu, dok su logističku podršku akciji dali Lučka uprava Senj i GKD Komunalac Senj.




Osim mine, ronioci su pronašli puno plastičnih i staklenih boca, starih mreža, oronulih vrša… Dio toga u more su »pospremili« građani, a za dio je kriva i senjska bura.


Odaziv građana je bio loš, sudjelovala je tek njih nekolicina, a među njima već tradicionalno i vremešni Edo Vrhovac, »senjski ekolog« kojeg se često može vidjeti kako samoinicijativno sakuplja otpad uz obalu.


– O nalazu mine odmah smo obavijestili policiju i minu je uklonila specijalna jedinica – rekao je Viktor Samaržija direktor senjske Turističke zajednice koja je i organizirala ovu akciju čišćenja, a mina je otkrivena pred sam njen završetak. Inače,


Akcija je održana u okviru tradicionalne proljetne manifestacije „Moj cvjetni Senj“ a nastavlja se slijedećih dana čišćenjem plaže za pse u Planikovcu u kojoj će sudjelovati članovi Lovačkog društva Jarebica Senj.