Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Akcija čišćenja

U senjskoj luci pronađena mina iz Drugog svjetskog rata

Foto Dorotea Prpić
Foto Dorotea Prpić
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2019. u 10:15 2019-04-29T10:15:54+02:00

Ovo nije prvi put da se eksplozivna sredstva pronalaze u senjskoj luci, i ranije je bilo još takvih pronalazaka koji datiraju još iz II. svjetskog rata

SENJ U akciji čišćenja podmorja senjske luke pronađena je mina. Bila je smještena u blizini armiža za barke i odmah je stručno uklonjena.

Ovo nije prvi put da se eksplozivna sredstva pronalaze u senjskoj luci, i ranije je bilo još takvih pronalazaka koji datiraju još iz II. svjetskog rata.

U čišćenju senjske luke sudjelovali su Klub za podvodne aktivnosti Crikvenica s deset ronilaca, ronioci iz Sportskog ribolovnog društva Uskok Senj te iz Sv. Jurja, Jedriličarski klub Senj i ronilac Renato Huba koji je izvađeni otpad svojim plovilom prebacivao na obalu, dok su logističku podršku akciji dali Lučka uprava Senj i GKD Komunalac Senj.

Osim mine, ronioci su pronašli puno plastičnih i staklenih boca, starih mreža, oronulih vrša… Dio toga u more su »pospremili« građani, a za dio je kriva i senjska bura.

Odaziv građana je bio loš, sudjelovala je tek njih nekolicina, a među njima već tradicionalno i vremešni Edo Vrhovac, »senjski ekolog« kojeg se često može vidjeti kako samoinicijativno sakuplja otpad uz obalu.

– O nalazu mine odmah smo obavijestili policiju i minu je uklonila specijalna jedinica – rekao je Viktor Samaržija direktor senjske Turističke zajednice koja je i organizirala ovu akciju čišćenja, a mina je otkrivena pred sam njen završetak. Inače,

Akcija je održana u okviru tradicionalne proljetne manifestacije „Moj cvjetni Senj“ a nastavlja se slijedećih dana čišćenjem plaže za pse u Planikovcu u kojoj će sudjelovati članovi Lovačkog društva Jarebica Senj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.