Kunjača

U Lici se gradi ‘najmlađe’ stambeno naselje u Hrvatskoj: ‘Ovo je bio pun pogodak za mlade obitelji’

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



PERUŠIĆ Najmlađe stambeno naselje u Hrvatskoj svakako je Kunjača u Perušiću. Pri tome se ovaj atribut „najmlađe“ odnosi na stanovnike i na njihove kuće. Zima bez snijega pomogla je da radovi napreduju i u zimskim uvjetima.


Ondje je trenutno sagrađeno 40-ak kuća koje su useljene i u različitim su fazama realizacije, dok bi u skoro vrijeme trebala započeti izgradnja još četiri kuće. Potvrdio nam je to načelnik Općine Perušić Ivica Turić, najaktivniji promotor ove ideje.


– Država je za ovaj oblik rješavanja stambenog pitanja mlađim obiteljima doznačila građevinski materijal u vrijednosti od 100 tisuća kuna.




Općina Perušić je darivala građevinsko zemljište i kompletnu infrastrukturu. Na Kunjači ima prostora za ukupno 100 stambenih jedinica, a dosadašnja dinamika izgradnje kuća pokazala je kako je to „pun pogodak“ u smislu rješavanja stambenog zbrinjavanja mladim obiteljima s ovoga područja, ističe načelnik Ivica Turić.


Naselje Kunjača nalazi se udaljeno od središta Perušića na manje od kilometra. Po cijelom naselju izgrađena je nova asfaltna cesta, vodovod, kanalizacija, elektro i TT-instalacije kao i javna rasvjeta.