Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Boležljivi medo

Sudbina medvjedića Matije nađenog nasred ceste kod Vrbovskog još je, nažalost, neizvjesna

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2019. u 9:17 2019-04-16T09:17:56+02:00

Još uvijek je neizvjesna sudbina i budućnost malog medvjedića Matije pronađenog proljetos nasred ceste kod Vrbovskog. Privremeno je smješten u zagrebačkom ZOO-u, a Povjerenstvo za velike zvijeri Republike Hrvatske koje predvodi prof. dr. Đuro Huber planira do početka lipnja Matiji sagraditi novi dom. Nalazio bi se u šumi pored Crnog Luga u Gorskom kotaru. U cijelu se priču umiješala majka priroda jer od voditelja Utočišta za medvjede u Kuterevu Ivana Crnkovića Pavenke doznajemo kako je medvjedić Matija boležljiv.

- Navodno ima probavnih teškoća, što nije neobično za male medvjede koji odrastaju bez majke pa često i ugibaju. Ako je tako, onda bih više volio da se mali medo ne pati kod nas, da to ne gledamo. Naši su medvjedi zdravi i jaki, pomno pazimo na njihovu ishranu, ponašanje i zdravstveno stanje, ističe Ivan Crnović Pavenka.

U dogovoru s resornim Ministarstvom po pitanju šest preostalih velikih medvjeda koji po Hrvatskoj žive u nehumanim uvjetima oglasila se europska udruga »Četiri šape« koja djeluje u Njemačkoj, Italiji i Austriji.

Predstavnici te udruge nastoje smjestiti te životinje u propisane nastambe, uz maksimalnu skrb. Na ovaj su se način djelomično potvrdile spekulacije po kojima će bez medvjeda ostati neki restorani i skloništa u Hrvatskoj u čijem se vlasništvu nalaze te ponosne životinje, vrlo često živeći u skučenom prostoru, lišeni osnovne skrbi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze