Tradicijska oglavlja

Što povezuje ličku kapu i indijanski basket hat? Ova izložba nudi odgovor

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ U zagrebačkom Etnografskom muzeju u suradnji sa Hrvatsko-američkim društvom početkom listopada predstavljena je izložba Tradicijska oglavlja lička kapa i basket hat. Postav ove izložbe sinoć se preselio u Gospić.


Hrvatsko-američko društvo je 2006. godine u suradnji s Nacionalnim muzejom Američkih HAT Indijanaca iz Washingtona pokrenulo međunarodni projekt nazvan Red Rocks Arts & Crafts Festival. O svemu je više rekao član Glavnog odbora ovoga društva Goran Stojanović.


– Naše društvo već 13 godina povezuje dvije civilizacije: staru indijanstvu i našu hrvatsku. Na ovaj način otimamo zaboravu nematerijelnu baštinu. Ovo postižemo kroz priču srca jer nam se događa da mnoga svojstva i odlike prezentiranih projekata završe u suzama.




Emotivna komponente dolaze kroz povjesne momente i sudbinu tih dvaju etnilčkih skupina. Cilj nam je povezati pojedince, udruge i institucije iz Hrvatske i SAD-a koje djeluju na području kulturne baštine i autohtonog stvaralaštva te predstaviti posebnosti hrvatske izvorne baštine i umjetnosti kao i one sjevernoameričkih domorodaca.


Svake godine se odabire nova tema, postavi se hrvatsko-američka paralela, koji predstavljaju gosti -umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske putem predavanja, izložbe, koncerta, radionica, filmskih projekcija. Tema ovogodišnjeg 13. Festivala su tradicionalna pokrivala za glavu s prikazom povijesnih modela i današnjim primjerima očuvanog umijeća izrade ličke kape i kalifornijskog ‘košarastog’ šešira (basket hat), zaključio je Stojanović.


U ime domaćina izložbe POU „dr. Ante Starčević“ nazočne je pozdravila ravnateljica Irena Peša i zahvalila se na angažmanu Muzeju Like Gospić, Etnografskom muzeju u Zagrebu, Hrvatskom-američkom društvu i otočkoj udruzi „Gačanka“. Predsjednica Gačanke Dragica Rogić definirala je poveznice indijanske i ličke kape.


– Poveznice ovih dvaju kapa, oglavlja, je prije svega u tradiciji. Indijanska košarasta kapa i danas se radi u Americi kako se radila tisućama godina ranije i od vrbovog pruća. Tako je sa našom ličkom kapom koja se još uvijek pravi na tradicijski način kako se to davno radilo. Američko-kulturno društvo i Udruga „Gačanka“ zajedno su u jednom projektu.


Nakon Etnografskog muzeja u Zagrebu uspjeli smo tu izložbu prenijeti u Gospić, rekla nam je Dragica Rogić. U uvodnom dijelu izložbe pjevali su članovi FA „dr. Ante Starčević“ odjeveni u narodne nošnje s neizostavnom ličkom kapom, predmetom koji je stoljećima zaštitni znak Like i Ličana.