Nije donesen proračun

Sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske presudna za donošenje proračuna trajala je desetak minuta i onda odgođena

Marin Smolčić

Foto M. Smolčić

Foto M. Smolčić



GOSPIĆ Vijećnici Županijske skuštine Ličko-senjske niti danas nisu donijeli proračun za 2019. Nakon što je predsjednik Skupštine Marijan Kustić utvrdio kako je od 33 vijećnika nazočno njih  27, najavio je kako će se skupština održati za tjedan dana. Budući da kvorum nije bio u pitanju Kustić je ovaj stav definirao u izjavi za novinare.


-U razgovoru sa svim vijećnicima dogovorili smo kako nije lako doći do konačnog rješenja proračuna. Župan Milinović je također izjavio kako i neke dijelove proračuna trebalo doraditi. Ja sam siguran da ćemo mi naći rješenje, a najvažnije da ova Županija krene naprijed. Mi ne bježimo od problema, nego tražimo najbolje rješenje. U uvodnom dijelu  današnje Skupštine vijećnici su se složili s mojim prijedlogom da se definiraju i dogovore svi dijelovi proračuna za 2019. , rekao je Marijan Kustić novinarima.


Niti novinarima niti vijećnicima nije pojašnjeno koje su to stavke prijedloga proračuna „kamen spoticanja“ koje treba redefinirati. Na skupštini nisu sudjelovala šestorica vijećnika HSP-a, iako su cijelo vrijeme bili kat niže, u kabinetu gradonačelnika Karla Starčevića, svojega stranačkog predsjednika. Svoj nedolazak na današnju sjednicu pojasnili su činjenicom kako su unaprijed znali da će započeta sjednica biti odgođena.




Ovo je četvrta odgoda sjednice Županijske skupštine na kojoj je trebao biti izglasan proračun. Ostaje pitanje zbog čega je današnja sjednica uopće zakazana, kada se unaprijed znalo da se neće održati? Danas  nitko od nazočnih vijećnika nije postavio pitanje predsjedavajućem Marijanu Kustiću zbog čega su bez ikakvog obrazloženja u zadnji čas odgođene prve dvije zakazane sjednice. Dok jedni u tome gafu vide nesnalaženje i iskrivljeni  politički bon-ton, drugi spominju „igru prijestolja“ ili igre bez granica, s krajnjim ciljem treniranja strogoće prema županu Darku Milinoviću.


Tako opet nije donesen proračun  koji je planiran u iznosu od 376.168.000 kuna. Trenutna situacija u kojoj je Županija bez proračuna zaustavila je brojne projekte, među kojima je i gradnja 22 milijuna kuna vrijednoga Razvojnog centra. Osim toga stoji potpisivanje suvlasništva za regionalni Centar za gospodarenjem otpada na Babinoj gori, a od 1. lipnja zaustavljene su isplate plaća svim korisnicima Županijskog proračuna.