Najavljeno

SENJSKI ADVENT Blagdanima ususret uz more događanja

Dorotea Prpić

Senjski Moto Mrazovi i TZG će 21. prosinca na Trgu Dvorac organizirati akciju darivanja

Senjski Moto Mrazovi i TZG će 21. prosinca na Trgu Dvorac organizirati akciju darivanja

Adventski program počinje 30. studenoga manifestacijom Ususret Božiću, 1. prosinca pali se prva svijeća, već 3. prosinca slijedi koncert klape Vinčace... i u tom ritmu sve do Silvestrova



SENJ – Senjane i kroz ovogodišnji advent očekuje puno događanja, sadržajnih adventskih manifestacija koje će upotpuniti blagdansko ozračje Božića i dolazak nove godine. Uz Grad Senj, krovna institucija kao organizator i koordinator svih adventskih aktivnosti je senjska Turistička zajednica, a svoj velik doprinos adventskom programu, kao i prethodnih godina daju gradske ustanove te brojni klubovi, društva i udruge.


– Iz godine u godinu adventska događanja nastojimo dodatno obogatiti i podignuti na višu razinu kako bi svi naši sugrađani i posjetitelji uživali u ovo blagdansko vrijeme – kaže direktor senjske Turističke zajednice Viktor Samaržija.


A adventski program počinje 30. studenoga manifestacijom »Ususret Božiću« koji na Frankopanskom trgu organiziraju Duhovna udruga Mrva sriće i Tamburaški sastav Ambrozija. Već 3. prosinca senjsko Pučko učilište organizira koncert »20 godina klape Vinčace«. U istom prostoru Pučko učilište će 5. prosinca upriličiti kazališnu predstavu za djecu »Bio jednom jedan«, a isti dan poslijepodne slijedi Fotobožićna čarolija – blagdanska radionica fotografije u organizaciji Gradske knjižnice i Fotokluba Senj.


Mise i druženja




Svete mise zornice služit će se u senjskoj Katedrali, a blagoslov i paljenje blagdanskih svijeće na Frankopanskom trgu, 1. prosinca pali se prva svijeća, druga se pali 8. prosinca, treća 15. te četvrta 22. prosinca. Šestoga prosinca u Katedralu stiže sveti Nikola, polnoćku predvodi biskup u miru msgr. dr. Mile Bogović, a svetu misu na sam Božić gospićko-senjski biskup msgr. mr. Zdenko Križić, dok će se 26. prosinca, u povodu blagdana svetog Stjepana u Katedrali održati i Božićna akademija.


Za 12. prosinca navečer najavljeno je Božićno-novogodišnje druženje koje organiziraju Klub maturanata senjske gimnazije, Planinarsko društvo Zavižan, Senjska liga protiv raka, Udruga umirovljenika grada Senja, Udruga Školjka i Lovačko društvo Jarebica. U povodu adventa priredbe će održati i učenici Osnovne škole Senj i područnih škola u Krasnu i Svetom Jurju.


Badnje jutro


Nacionalni park Sjeverni Velebit obilježit će 13. prosinca Međunarodni dan planina u Društvenom domu u Krasnu, a tradicionalnu božićnu priredbu 20. prosinca u dvorani Pučkog učilišta održat će i senjska plesna skupina Maya’s Dance Nation.


Senjski Moto Mrazovi i Turistička zajednica 21. prosinca na Trgu Dvorac organiziraju akciju darivanja, a TZ 24. prosinca na Frankopanskom trgu organizira i Badnje jutro. Svoj tradicionalni koncert će 29. prosinca održati i Gradska glazba Senj, a godina će se zaključiti 31. prosinca u 19 sati svetom misom zahvalnicom i blagoslovom vode u senjskoj Katedrali.


»Svima nama je vrijeme došašća, u kome se pripremamo za svetkovine Božića i Bogojavljenja, najljepši period u godini te stoga i Turistička zajednica Senja zajedno s gradskim ustanovama, društvima i udrugama svojim programom nastoji dodatno obogatiti ovo vrijeme darivanja, mira i praštanja. Ovim putem pozivam sve naše sugrađane i posjetitelje Senja da uživaju u adventskom programu koji smo pripremili«, poručio je direktor TZG-a Viktor Samaržija.


Umjetnici pomažu


U knjižnici se 10. prosinca održava umjetnička večer i blagdansko druženje humanitarnog karaktera pod nazivom »Umjetnici pomažu«, organiziraju ga Gradska knjižnica i Senjska liga protiv raka, a u knjižnici će se 12. prosinca poslijepodne upriličiti i božićna predstava za djecu »Božićni Djedomobil«.