Sjećanje na 1991.

Rijeka se branila u Lici: Komemoracija za stradale

Marin Smolčić



 


ČANAK U Čanku, u Općini Plitvička Jezera, održana je danas komemoracija povodom 28. obljetnice upada četnika i masakra nad sedam civila.


Tijekom tromjesečne agonije sela sa 60-ak stanovnika i oko 70 branitelja, u obrani Čanka je 10. prosinca 1991. godine poginulo ukupno 28 branitelja, najviše pripadnika riječkih postrojbi 128. br. Sveti Vid i 111. brigade, zatim 133 br. iz Otočca, 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a.




Maleno selo našlo se na udaru velikosrpske agresije koju su na tome području provodili pripadnici tzv. JNA, Beli orlovi i Martićeva milicija.


Nakon upada u selo četnici su mučili i ubili dio mještana, a dio je odveden u zatvor u Korenicu. Njihova imanja su opljačkali i potom cijelo selo sravnili sa zemljom. Najokrutnije su mučili staricu Jagu Šnjarić.


Čanak, komemoracija za poginule civile / Snimio Marin SMOLČIĆ


Čanak, komemoracija za poginule civile / Snimio Marin SMOLČIĆ



Četnici su sumnjali kako baka ima devize i zlato i tražili su te vrijednosti po njezinoj kući. Kada nisu ništa našli, zapalili su sirotinjsku kuću, tukli nesretnu ženu i na koncu su joj  zavezali noge za jedan auto i vukli je po cijelom selu.


Kada su zločinci opet stigli u središta sela baka Jaga bila je mrtva. Drugi su zaklani, ubijeni metkom u zatiljak, a jedan je starac obješen u svojoj kući koju su četnici potom zapalili.


Rodbina ubijenih mještana niti danas ne zna za grobove svojih najmilijih. Osmi mještanin Čanka ubijen je 30. travnja 1994. godine kad je došao na grob svoje kćeri na seoskom groblju.


Usmrtio ga je snajperski hitac ispaljen sa položaja koji jetada držao UNPROFOR. U zarobljeništvo je nakon pada Čanka odvedeno i petero Riječana koji su nakon tortura i mučenja po zatvorima Korenice i Knina ipak bili razmjenjeni.


Kod spomen-obilježja prve svijeće i cvijeće položili su članovi obitelji ubijenih. U ime predsjednice RH vijenac je položio njezin izaslanik Ivan Krupec, u ime Ministarstva branitelja Ivan Kozlica, dok je predsjednika Hrvatskog sabora predstavljala državna tajnica Katica Prpić.


Poginulima su se poklonili predstavnici Općine Plitvička Jezera, PU ličko-senjske, Veterani 9. gbr „Vukovi“, udruga specijalne policije „Tigar“ iz Gospića, 133. brigade Otočac, izaslanici NP Plitvička jezera i Hrvatskih šuma.


Čanak, komemoracija za poginule civile / Snimio Marin SMOLČIĆ


Čanak, komemoracija za poginule civile / Snimio Marin SMOLČIĆ



Ratni načelnik stožera 128. brigade Sveti Vid pukovnik Ivan Štrković sa suborcima svake godine dolazi u Čanak.


– Dolazimo se pokloniti našim prijateljima jer smo se svi poznavali. Bilo je časno boriti se s njima rame uz rame, dijeliti dobro i zlo. Naša brigada imala je tu nesreću što smo stigli u Čanak i zaposjeli položaje u predvečerje glavnog napada. Duboki snijeg, temperature od -25 stupnjeva C, nepoznati teren i višestruko nadmoćniji neprijatelj razlozi su ove tragedije. Čanak smo ubrzo oslobodili i sve te bitke bile su priprema za slavodobitnu Oluju koju smo sretno okončali. Upravo smo Oluju i započeli iz Čanka, kao neki inat i prkos. Naša brigada je tijekom Domovinskog rata imala 25 poginulih branitelja, istaknuo  je pukovnik Štrković.


U Čanku danas živi manje od 40 stanovnika, uglavnom starije životne dobi. Za svirepa mučenja i brutalna ubojstva civila i vojnika tijekom Domovinskog rata od počinitelja do danas nitko nije procesuiran.


Čanak, komemoracija za poginule civile / Snimio Marin SMOLČIĆ


Čanak, komemoracija za poginule civile / Snimio Marin SMOLČIĆ