Epidemija

Prvi slučaj zaraze u Ličko-senjskoj županiji: Obolio mladić iz Senja, bio je u Austriji

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Županijski Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije održao je danas konferenciju za novinare. Članovi Stožera epidemiolog dr. Ivan Stanić, dožupan Vice Nekić, zamjenik načelnika PU Mladen Kranjčević i župan Darko Milinović upoznali javnost sa situacijom vezanom uz koronavirus na ovome području.


Župan Darko Milinović obznanio je novosti koje su bile očekivane po pitanju širenja epidemije.


– Do danas smo imali 317 slučajeva samoizolacije, trenutno je ih je 118 jer ostali nisu razvili nikakve simptome ove bolesti. Još jednom molim građane naše Županije da se pridržavaju svih naputaka nacionalnog i županijskog stožera, a gradske i općinske stožere da koordiniraju sa županijskim stožerom kako bismo svi zajedno bili efikasniji.




Od ovih 118 slučajeva samoizolacije njih 11 je prekršilo upute Stožera i protiv njih će biti pokrenut prekršajni postupak. Tri objekta su prekršila odredbu o zatvaranju i protiv njih će biti također biti pokrenut prekršajni postupak.


Do sada smo na analizu poslali devet uzoraka briseva, a od tog broja ih je osam negativnih. Najavio sam da će koronavirus svakako stići do nas. Nema panike, nije to ništa iznenađujuće. Od sinoć imamo prvi službeno potvrđeni slučaj iz Senja. Riječ je mlađoj osobi i blažoj kliničkoj slici.


Boravio je u Austriji i moram pohvaliti toga pacijenta jer je odmah poduzeo sve potrebne korake kako bi se spriječilo širenje virusa. Stupio je u kontakt sa epidemiolozima i Stožerom i danas se nalazi u samoizolaciji. Nadajmo se da će tako i ostati.


Od sutra ćemo medijima redovno dostavljati izvješća o stanju vezanom uz ovu epidemiju, rekao je član Stožera župan Darko Milinović.


Vijest o prvom oboljelom pacijentu s područja Ličko-senjske županije proširila se Likom još sinoć. Članovi jedne inače minorne političke opcije na lokalnoj i državnoj razini doznali su za ovaj podatak sinoć iz Zagreba pa su na svojoj facecook-grupi požurili o tome obavijestiti svoje članstvo. O etici i moralu vinovnika toga poteza ne treba niti govoriti.