Datira iz 3./4. stoljeća

Prvi put u Hrvatskoj predstavljena senjska kefalomorfna bočica

Dorotea Prpić

U senjskom Gradskom muzeju otvorena je izložba »Povijesno sjećanje na antičku kefalomorfnu bočicu«, čime je taj eksponat prvi put na ovaj način predstavljen publici 



SENJ Gradski muzej Senj i ove se godine pridružio brojnoj muzejskoj zajednici u obilježavanju 18. svibnja, Međunarodnog dana muzeja koji ove godine prema sugestijama ICOM-a ima temu –Muzeji i sjećanje.


S tim u svezi jučer je u prostorima Gradskog muzeja otvorena izložba pod nazivom »Povijesno sjećanje na antičku kefalomorfnu bočicu« čime je senjski Muzej još jednom skrenuo pozornost na bogatu i zanimljivu arheološku baštinu grada Senja. 



Kefalomorfne ili balzamarij bočice, koje su služile za pohranu mirisnih tekućina, proizvodile su se od 1. do 4. stoljeća





– Među arheološkim predmetima u našem Muzeju značajno mjesto zauzima antička kefalomorfna bočica iz 3./4. stoljeća, koja je zbog svojeg specifičnog kulturno-povijesnog značaja 1998. godine bila izložena u Rimu u sklopu izložbe »Rimsko staklo iz Hrvatske«, rekla je među ostalim predstavljajući izložbu prof. Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj. 


Kefalomorfna bočica (bočica na kojoj je odlivena glava, odnosno lice) ovom je izložbom, prvi put u Hrvatskoj, predstavljena sa svih aspekata, od arheoloških istraživanja kada je pronađena, do putovanja na izložbu u Rim, zanimanja znanstvenika i posjetitelja, njene važnosti za muzejsko-galerijsku djelatnost i kulturno povijesnu baštinu Hrvatske i Senja, a prikazana je i povijest kefalomorfnih boca. 


Kefalomorfne ili balzamarij bočice, koje su služile za pohranu mirisnih tekućina, proizvodile su se od 1. do 4. stoljeća. Po mišljenju mnogih autora njihova je proizvodnja otpočela u Siriji, zatim u Egiptu i Rimskom carstvu, a posebno su bile omiljene u Galiji u 3. i 4. stoljeću odakle zasigurno potječe i senjska boca.


Do danas je pronađeno više manjih bočica, dok su veće zastupljene u manjim količinama, a senjska bočica prema svojoj veličini od 15,5 centimetara spada u prijelazni oblik između velikih i malih boca koje su rađene puhanjem u kalupu, trbušastog su oblika s jednim ili dva nasuprot postavljena lica s reljefnim ljudskim likovima koji prikazuju božanstva ili mitološka stvorenja. 


 – Postavljanjem izložbe o bočici Muzej je želio podsjetiti na ovaj vrijedan i zanimljiv dokument vremena te ukazati i naglasiti ulogu muzeja kao mjesta čuvanja kulturne baštine, obogaćivanja, međusobnog sporazumijevanja, suradnje i kulturne razmjene, mjesta susreta te individualnog i kolektivnog sjećanja, a sve u cilju prenošenja s generacije na generaciju.


Nadamo se da smo i ovom izložbom pobudili interes i za ovu bočicu i na cjelokupnu bogatu kulturno-povijesnu baštinu Senja, rekla je na otvorenju izložbe ravnateljica Ljubović.