Pošast ne utječe

Pltivička jezera: Puno gostiju s Dalekog istoka i nikakvog straha od koronavirusa

Marin Smolčić

Gosti s Dalekog istoka dolaze i zimi

Gosti s Dalekog istoka dolaze i zimi

Posjetitelji iz Kine, Tajlanda, Južne Koreje i Japana su nam uvijek dragi gosti pa trenutno njih ne manjka na Plitvičkim jezerima – govori glasnogovornik Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Ognjen Borčić



PLITVIČKA JEZERA – Trenutno cijeli svijet trpi ogromne gospodarske štete od pandemije koronavirusa. Domaći turistički stručnjaci najavljuju nam »mršavu« sezonu jer su u mnogim državama EU-a djeca ostala kod kuće kako se virus ne bi dalje širio.


To će značiti puno kraće ljetne praznike za brojne školarce i njihove obitelji.


Svake godine »perjanica« domaćeg kontinentalnog turizma je Nacionalni park Plitvička jezera. Na pitanje utječe li virusna pošast iz daleke Kine na dinamiku posjeta ovoj popularnoj turističkoj destinaciji, odgovorio nam je glasnogovornik te ustanove Ognjen Borčić.




– Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera ima vrlo solidnu posjećenost i u ovo vrijeme »ni zime ni proljeća«. Posjetitelji iz Kine, Tajlanda, Južne Koreje i Japana su nam uvijek dragi gosti pa trenutno njih ne manjka na Plitvičkim jezerima.


Što se tiče panike od koronavirusa, treba reći da se prilikom dolaska svih putnika u našim zrakoplovnim lukama provode sve propisane preventivne mjere pa na taj način nitko nije izuzet. Kod nas su inače svi gosti jednako dobrodošli – ističe glasnogovornik Borčić.


Budući da je riječ o Dalekom istoku kao ogromnom turističkom potencijalu gdje se broj ljudi mjeri u milijardama, broj trenutno oboljelih od koronavirusa u tim državama ističe se u promilima.


Na ovaj način se stječe dojam da su migrantska kriza i koronavirus samo načini punjenja novinskih stupaca senzacijama, odnosno materijala koji su nekim medijima nasušna potreba.


Zbog temperatura zraka iznad ništice, Nacionalni park Plitvička jezera povukao je ovih dana prijašnju odredbu o zabrani posjeta Donjim jezerima zbog sigurnosti za posjetitelje.


Tako se na ulazu broj 1 nalazi veći broj ljubitelja prirode i Plitvičkih jezera, uglavnom gostiju iz Kine i Tajlanda. Impozantni Veliki slap se sa svoja 72 metra smaragdnoga ruha okitio s nešto snijega, dovoljno da bljesne u svoj svojoj ljepoti i bude meta mnogih foto-objektiva.


Oni hrabriji posjetitelji kojima ne smeta vlaga silaze ispod samoga slapa i rijeke Plitvice da bi dočekali barem malo sunčeva svjetla koje otkriva vodene čestice kroz neponovljive dugine boje.