Jesen u Lici

Parada konjskih zaprega ‘pokorila’ Gospić

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Tradicijska izložba „Jesen u Lici“ svake godine nad donosi nešto novoga. Ti se pomaci uvijek vežu uz etno-naslijeđe, uz Liku koja je već pomalo zaboravljena. Tako je bilo i ove godine.


Na Autobusnom kolodvoru Gospić od jutros su se okupljale konjske zaprege. Njih desetak doista su ove godine dali Jeseni u Lici onaj tradicijski štih i kod starijih posjetitelja izazvali nostalgiju. Jedino što se po asfaltu ne smiju voziti konjske zaprege čiji su kotači okovani čelikom.


Dobro su poslužili i gumenjaci. Ushit promatrača bio je dodatno uvećan jer su se u mnogim zapregama vidjele djevojke u narodnim nošnjma. Iz publike su se čuli mnogi komentari i pohvale. 




– Ovako je moj ćaća nekada vozio. Nije bilo auta k’o danas. Ma pogledaj ovog „Zekana“ kako čvrsto gazi, a i „Riđan“ je divota za gledat’. Nema toga traktora koji ga more zaminit’ u šumi u drvima. A di su našli ove lipe cure, čulo iz publike.


U prvim je kolima krenuo u ime organizatora župan Darko Milinović. On je gradski dečko, ali ga ove scene, kao i sve nas, vraćaju u djetinjstvo kada je Gospićem često odjekivao topot konjskih potkova, praporci i „brunze“, kako su stari Ličani iskrivljeno izgovarali zvona za stoku načinjena od bronce.