Izdržljivi Ličani

Otočani Stipe Piršljin i Milan Krznarić, uporni dvojac koji je sportskim podvigom zadivio Hrvatsku

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

"Drago nam je što smo prvi Ličani koji su uspjeli ostvariti ovaj podvig. Išli smo i tragovima starog alpinizma kako su nekada išli stari majstori toga sporta: biciklima do nekog odredišta i onda kao alpinisti na osvajanje vrhova."



OTOČAC – Široj javnosti je malo poznat podvig dvojice Otočana koji su se nedavno biciklom zaputili do planinnskog lanca Visoke Tatre u Poljskoj i potom se pješice uspeli na najviši vrh Poljske, Rysy (2 499 m). Ovim povodom ustrajne sportaše Stipu Piršljina (31) i Milana Krznarića (38) danas je primio župan Darko Milinović.


– Prije svega želim vam čestitati na uspjehu koji je prije vas u povijesti ostvarilo tek nekoliko Hrvata. Na ovaj ste način s ponosom promicali ime svojega grada Otočca, Ličko-senjske županije i Hrvatske. I ja sam ponosan na vas, kao i na sve sportaše sa ovih prostora čiji su uspjesi vrijedni divljenja. Čuo sam da uskoro osnivate novi klub u Otočcu. Ličko-senjska županije će i vašem klubu naredne godine financijski pomoći jer ste se već dokazali sa hvale vrijednim rezultatima, odvezli ekstremnu ekspediciju na biciklima od Otočca do Poljske, popeli se na najviši vrh Poljske i time postali prvi Ličani u povijesti koji su u tome uspjeli. Mi kao županija redovno pratimo sve ljude koji imaju odlične sportske rezultate pa ćemo svakako poduprijeti i rad vašeg budućeg kluba. Još jednom vam iskreno čestitam na ovom velikom podvigu, istaknuo je župan Milinović.


U ime ovog hrabrog dvojca koji je biciklima prešao preko tisuću kilometara do cilja zahvalio se Milan Krznarić.




– Drago nam je što smo prvi Ličani koji su uspjeli ostvariti ovaj podvig. Išli smo i tragovima starog alpinizma kako su nekada išli stari majstori toga sporta: biciklima do nekog odredišta i onda kao alpinisti na osvajanje vrhova. Vožnja biciklima do Poljske i uspon na vrh Rysy do sada je prije nas uspjelo samo četvorici Hrvata. Zahvaljujemo se županu Milinoviću na ovom prijemu, što je prepoznao veličinu ovoga pothvata. Nakon starta 28. rujna i šestodnevne vožnje biciklima stigli smo u grad Zakopane i nakon dva dana odmora krenuli na osvanje najvišeg vrha Poljske. Na sami vrh Rysy se prosječno penje dva dana. Mi smo se popeli za šest sati i istoga dana vratili smo se u Zakopane. Povratak u Otočac bio je autobusima, pojasnio je Milan Krznarić.



Svu opremu za ovaj naporni put Otočani su nosili u bisagama, bez pratnje automobila. Povratak su željeli učiniti na biciklima, ali nisu imali toliko dana godišnjeg odmora. Dnevno su prelazili nešto manje od 200 kilometara. Po kiši, povremeno jakom vjetru i čestim usponima. Sve su to uspješno savladali i dokazali kako pravim sportašima ništa nije teško.