ČESMA NA MAJORIJI

Obnova Carskog vrila kod prijevoja Vratnik nastavlja se i 2020. godine

Dorotea Prpić

U planu je podignuti prostor izljeva iznad razine ceste kako bi se spriječilo ponovno nakupljanje pijeska i zemlje te sanacija cijevi i tri slavine



SENJ – U tijeku je obnova. Izljev je poznat i pod nazivima Carsko vrilo ili pod turcizmom česma na Majoriji, a ovo je njegova prva sveobuhvatna obnova od izgradnje od koje je prošlo gotovo dvjesto godina.


Izljev je smješten ispod prijevoja Vratnik, u mjestu Majorija, uz cestu Vratnik – Senj, a zahvaća izvor velebitske pitke vode. Izgrađen je u klasicističkom stilu u vrijeme radova na osuvremenjivanju prometnice od Karlovca do Senja, u razdoblju od 1833. do 1845. godine, a izgradio ga je Petrinjac major Josip Kajetan Knežić, poznati graditelj cesta u kršu, koji je 1845. i u Senju obnovio vodovod i klasicističku fontanu na Cilnici.


Klasicizam


Iznad Carskog vrila, Knežić je, također u klasicističkom stilu, izgradio i crkvicu sv. Mihovila, a iza nje u monolitnoj stijeni izgradio je za sebe grobnicu u kojoj je po vlastitoj želji i sahranjen.




Radovi na obnovi izljeva vode u Majoriji povjereni su licenciranoj tvrtki Neir d.o.o. iz Splita, međutim otvaranjem radova pokazalo se da je potreban veći zahvat od planiranog, pa sto tisuća kuna, koliko su u omjeru pola-pola osigurali Grad Senj i Ministarstvo kulture, neće biti dostatno za nužnu obnovu.


Zato se očekuje da će financiranje Grada i Ministarstva u obnovi izljeva na Majoriji biti nastavljeno i sljedeće godine.


Zanimljivo je da je dosadašnjim radovima iz prostora ozidanog izljeva izvađeno oko pet kubika zemlje i pijeska koje su tijekom godina nanijele kiše, a tom je prilikom otkriven i njegov originalni pod.


Novi prilaz


Osim toga, otkrivene su i stepenice koje su svojevremeno vodile do izljeva, ali su tijekom vremena jednostavno zatrpane, između ostalog i nakon asfaltiranja i rekonstrukcije zavoja gdje se izljev nalazi.


Zato je plan podignuti prostor izljeva iznad razine ceste kako bi se spriječilo ponovno nakupljanje pijeska i zemlje. Osim toga, bit će sanirane cijevi i tri slavine od kojih je prije sanacije radila smo jedna, a uočeno je i da zid iza izljeva pušta vodu i da je »načet« vlagom pa je i njega nužno sanirati.


Uz to, u perspektivi je i izgradnja prilaza izljevu sa zapadne strane, tim više što se nalazi u opasnom zavoju pa bi se gradnjom novog prilaza povećala sigurnost posjetitelja.


Kako saznajemo od savjetnika-koordinatora za kulturu i društvene djelatnosti u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Senja Mislava Bilovića, ukupan iznos obnove izvora na Majoriji procjenjuje se na oko 200.000 kuna, a sam projekt njegove obnove je dio višegodišnjeg projekta obnove ukupno šest senjskih javnih izljeva vode u okviru kojeg se uskoro, uz već obnovljeni izljev na Travici i na Majoriji koji je u tijeku, planiraju obnoviti i preostali javni izljevi vode u Senju, na Trgu biskupa Ožegovića (Mala vrta), na Trgu Cilnica, Trgu Dvorac i u Parku književnika.