Za ljubitelje povijesti

Obljetnica Bilajske bitke: Tehnologija „Green screen“ u Noći muzeja u Gospiću

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



Obilježavanje 210. obljetnice Bilajske bitke kod Gospića između vojski Austro-ugarske i Francuske s konca 19. stoljeća bila je večeras središnja tema manifestacije „Noć muzeja“ održane u Muzeju Like Gospić. Ovom povijesnom događaju govorio je kustos muzeja Ivan Kovač.


– Tehnologija green screen, taj zeleni ekran večeras je animirao mnoge posjetitelje našeg muzeja. Kao temeljni prikaz jednog detalja vezanog uz Bilajsku birku je stara slika  koja je ovjekovječila  Šimu Starčevića,  strica dr. Ante Starčevića i velikog hrvatskog jezikoslovca, tadašnjeg svećenika gospićke crkve, i francuskog maršala Augustea Marmonta koji je nakon pobjede kod Bilaja želio od gospićke  crkve načiniti konjušnicu. Šime Starčević ga je ukorio na tečnom francuskom jeziku jer je bio poliglot pa je moćni maršal ustuknuo.


Upravo je scena iz toga susreta  temelj green screena u kojemu su se večeras okušali mnogi posjetitelji. Inače,  Starčevića pamtimo kao poliglotu, autora prve „ričoslovnice“ na hrvatskom jeziku i mnogim djelima važnim za očuvanje hrvatskog jezika, istaknuo je kustos Muzeja Like Gospić Ivan Kovač, odjeven za ovu prigodu u odoru vojnika Vojne Krajine iz vremena Austro-ugarske.




Unatoč lošem vremenu najuporniji poklonici muzejske baštine večeras su pohodili i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu gdje je kao i u gospićkom muzeju u Noći muzeja ulaz bio besplatan, a svi su postavi bili dostupni posjetiteljima do ponoći.