Projekt "Dobra žaba"

Na crnim točkama u Lici štitit će žabe po francuskom receptu

Manja Kostelac Gomerčić

Na koridoru žabljeg prolaska prema vodi uz prometnicu će biti zaštitne mreže, mamci i kante s vodom, a volonteri će svakog jutra kante odnijeti do jezera i pustiti žabe u vodu 



U Hrvatskoj su se za spas smeđe žabe, koja je radi intenzivnog izlova na putu istrebljenja, digli Gorani, dok Gačani za sada ne obraćaju pažnju na činjenicu da je žablji kreket sve tiša proljetna zvučna kulisa. Za razliku od Gorskog kotara, žaba u Gackoj baš nikada nije bila na jelovniku, pa valjda i zato nitko za nju ne mari.



    S obzirom da su u Francuskoj uspješno proveli sličan projekt zaštite žaba, jednostavan i vrlo jeftin, mladi su ga Francuzi odlučili primijeniti i u hrvatskim okolnostima. Na koridoru žabljeg prolaska prema vodi planiraju postaviti uz prometnicu zaštitnu mrežu i mamce, kante s vodom, a svakog će jutra tijekom žablje migracije volonteri trebati samo te kante odnijeti do jezera i pustiti žabice u vodu. Grupa gimnazijalaca zdušno je podržala takvu ideju, kao i prijedlog da dalje sami istraže na kojim još cestama u Gackoj nastaje žablji tepih i nastave provoditi mjere zaštite žablje populacije. 




    Osim raznih drugih ugroza, od zagađenja okoliša i nesmiljenih melioracija, jedan od glavnih uzroka nestajanja žaba u svijetu upravo je stradavanje na prometnicama. Daniel Comte naveo je podatak kako dva automobila za jednu minutu mogu uništiti 90 posto žablje populacije. Mnoge europske zemlje suočene su s velikom ugroženošću vodozemaca i nestankom močvarnih sustava, pa se znatna sredstva ulažu ne bi li se obnovili močvarni ekosustavi i time vratila narušena osjetljiva ravnoteža širega ekosustava. Na području Gacke, koja je nekoć dobrim dijelom bila upravo močvarno područje, stanovnici i dalje sve čine da i najmanja lokva bude zatrpana i nikome ne pada na pamet da bi drastična melioracija mogla imati nekih posljedica. Bit će zanimljivo pratiti kako će stanovnici dočekati hvalevrijednu akciju mladih volontera.