Pred zimski san

Medvjedić Matija u Kuterevu udvostručio težinu, stari medo Bruno muku muči sa zubima

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



KUTEREVO Već smo se puno puta uvjerili kako u Utočištu za medvjede Kuterevo, smještenom u ovom velebitskom mjestu nikada nije dosadno. Pitoreskno selo raštrkano u udolinama i brežuljcima pravi je melem za oči i lijek za dušu.


U Kuterevu djeluje devet udruga koje skrbe o tradiciji, ekologiji, ljudima i –medvjedima! Za ovo potonje zadužen je voditelj Utočišta za medvjede Ivan Crnković-Pavenka. U ovo doba godine medvjedi su još uvijek vrlo aktivni pa u Utočištu posla ne nedostaje. Pavenka posebno ističe najmlađeg medu Matiju čiju je sudbinu pratila cijela Hrvatska.


– Taj medvjedić je od dolaska u Kuterevo udvostručio svoju težinu i sada ima oko 60 kg. Mi smo ga prozvali Mate jež. Znatiželjan je, razgovara i brunda s pticama koje mu nastoje uzeti ostatke hrane, prebacuje kamenje, igra se…




Za zimski san je prerano iako je jutros prvi mraz zabijelio ovaj dio Like i zahladilo je. Problema ima jedan drugi novi stanar Utočišta, stari medvjed Bruno.


Njemu je prošlo 40 godina i u medvjeđim mjerilima on je kao djed stariji od 80 godina. S jednim veterinarom iz Berlina bilo je dogovoreno da Bruni sanira zube jer je Bruno zbog zubobolje nervozan.


Za sada će to pričekati jer se poklopilo da toga vikenda kada taj životinjski stomatolog, jedan od rijetkih u Europi specijaliziran za zube zvijeri, trebao doći u Kuterevo naša Udruga ima trodnevni nastup na Jeseni u Lici, pojašnjava nam Ivan Crnković Pavenka.



Problem s zubima starca Brune je taj što će ga uspavati da bi mu se izvadili truli i oštećeni očnjaci.


Udruge s područja Kutereva okupit će se da bi tijekom priredbe „Jesen u Lici“ prezentirale tri teme tijekom tri dana. Predstavit će nam drvenariju koja se stoljećima stvara od velebitskih stabala, drugoga dana u središtu pozornosti bit će najpopularniji kuterevski proizvod, tamburica dangubica ili kuterevka, kako su je još nazivali Ličani.


Treća tema vezana je uz vrijedne ženske ruke kada će nam djevojke i žene iz Kutereva prezentirati stare tehnike pripreme vune, predenje, pletenje i druge vještine ručnoga rada.