Najavio

Malenica u Gospiću: Od početka 2020. zaposlenici Ureda državne uprave prelaze raditi u Županiju

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Ministar uprave Ivan Malenica s najbližim suradnicima posjetio je danas Ličko-senjsku županiju.


Primili su ga predstojnik Državne uprave Ličko-senjske županije Darko Banić i župan Darko Milinović.


Radni sastanak vodio se iza zatvorenih vrata nakon čega su definirane glavne smjernice sastanka koji se odnosio na spajanje Ličko-senjske županije i Ureda državne uprave. Župan Milinović pozdravio je ovu intenciju kao još jedan pozitivan korak u decentralizaciji državne uprave i davanja većih ovlasti županiji.




-Na ovaj način bi građanima bile dostupnije sve usluge koje je do sada davao Ured državne uprave. Kako nas je izvjestio ministar Malenica na ovaj će e način inplementirati novih 60-ak zakona i znatno osjetiti dostupnost usluga građanima.


Predstojnik Banić i ja smo već održali nekoliko sastanaka i pred nama je obiman posao. Ličko-senjskoj županiji se na ovaj način pridružuje 72 djelatnika, a ove promjene ćemo osjetiti već početkom naredne godine, istaknuo je župan Milinović.


Govoreći o ovim promjenama ministar Ivan Malenica najavio je obimne aktivnosti Županije i Ured državne uprave koji će pripremiti mnoge akte i provesti u djelo spajanje ovih ustanova.


-Ovo je rezultat dijaloga svih župana i Vlade RH koji traje već nekoliko godina i rezultirao je donošenju Zakona o poslovima državne uprave i izmjenama 66 propisa. Na ovaj način će se poslovi državne uprave prenijeli na županije.


Radi se o poslovima društvenih djelatnosti, gospodarstva, pravnih odnosa i poslova opće uprave. Tako će se oko 200 različitih poslova od 1. siječnja prenijeti na Županije. Drago mi je što je župan Milinović iskazao spremnost za preuzimanje mnogih poslova.


Cilj ove reforme je učinkovitije obavljanje svih tih poslova, bez nepotrebne birokratizacije i čekanja, rekao je ministar Malenica. Predstojnik državne uprave Ličko-senjske županije Darko Banić naglasio je spremnost djelatnika Državne uprave da nastave s radom kao djelatnici Ličko-senjske županije.


-Župan Milinović će uskoro predložiti novi ustroj po kojemu će zaposlenici Ureda državne uprave dobiti svoje radne zadatke. Dio sadašnjih službenika će dobiti stimulativnu otpremninu i otići u mirovinu. Ova reforma svakako će ubrzati realizaciju više od 200 poslova, učiniti je bržom i učinkovitijim, zaključio je Darko Banić.