Blaženi EU fondovi

Lovinac, Jasenice i EU oživjet će Sveto Brdo

Milan Tomašević

Recesija je usporila projekt planiran sa susjednom dalmatinskom općinom Jasenice, ali se od njega, tvrdi načelnik Danijel Jurjević, ne odustaje. Put do realizacije bit će dug 



LOVINAC Lovinac, najjužnija ličko-senjska općina u vrijeme Domovinskog rata prošao je pravu kalvariju, okupaciju i izgon stanovnika. Danas kada te ratne rane zacjeljuju općinska vlast nastoji doprinijeti što kvalitetnijem razvoju ove prostorno ogromne, ali nažalost stanovništvom, a to je pravi lički sindrom, iznimno siromašne općine.


U Lovincu je naime, prema popisu iz 2001. godine na čak 342 četvorna kilometra živjelo svega 1.096 stanovnika raspoređenih u deset naselja. Lovinačka vlast u prošlom sazivu, na čelu je bio HSS-ovac Hrvoje Račić, započela je niz kvalitetnih projekata, a na posljednjim lokalnim izborima izabrana nova HDZ-ova vlast te projekte nastoji nastaviti.


Nažalost, u razvoj Lovinca upleo se i globalni problem, recesija. Najjači lovinački projekt je projekt brdsko-planinskog turizma Sveto Brdo. Golemi je to projekt koji Lovinac provodi u suradnji sa susjednom, primorskom općinom Jasenice iz zadarske županije.




Upravo je recesija usporila, na sreću ne i zaustavila taj projekt. Načelnik općine Lovinac Danijel Jurjević govori da sada treba maksimalno pripremiti projekt za apliciranje u strukturnim fondovima Europske unije. 


  Dio parka prirode


Iako se u javnosti često može čuti da je aktualna vlast zapustila projekt Sveto Brdo, Jurjević oštro opovrgava te tvrdnje. Naime, niti općina niti županija ne kasne u realizaciji projekta, a sada je najbitnije koordinirano sa konzultantima i savjetnicima napraviti kvalitetan projekt koji će se boriti za europske novce, a onda i za investitore koji će realizirati taj projekt.


Trasa gondole koja će velebitski vrh Sveto Brdo, spajati sa jedne strane sa podnožjem u Lici, a s druge strane niz Velebit sa Jasenicama je razminirana, napravljen je veliki korak u smislu idejnih rješenja, napravljen je master plan i brojne studije. Silan posao predstoji, a u tome bi veliki posao trebalo napraviti i nekoliko ministarstava, ponajviše Ministarstvo kulture, jer Sveto Brdo dio je parka prirode. Ipak, premda se radi o ogromnom projektu, ukoliko se uključe svi ta velika želja, realizacija centra Sveto Brdo ostvarit će se. 


   Danijel Jurjević, načelnik općine Lovinac ne želi baratati s datumima kada bi to moglo i biti. Kada se ostvari taj veliki projekt trebat će radne snage. U Lovincu je danas nema, stanovništvo je uglavnom starije životne dobi.


Da bi se to promijenilo još raniji sazivi lokalne vlasti pokrenuli su pomoć mladim obiteljima u vidu zemljišta, infrastrukture i građevinskog materijala za stambene kuće. Još ranije realizirano je naselje u centru Lovinca za desetak obitelji. U tijeku je realizacija drugog naselja prema selu Smokriću, tijekom nadolazećeg proljeća u tom naselju gradit će se infrastruktura kako bi se onda moglo graditi naselje za šest obitelji. 


  Poticaj sadnji krumpira


Pripremljen je plan i za gradnju trećeg naselja. Jurjević kaže da se pokušava graditi gospodarski razvoj i osim Svetoga Brda, za to će trebati novi mladi i stručni ljudi. Uz Sveto Brdo Lovinac bi u razvoju morala povući i poljoprivreda, te poduzetništvo.


Tako su u tijeku pripreme za uređenje poduzetničke zone u Lovincu, očekuje se dobivanje lokacijske dozvole, te onda i glavni projekt. Razvoj poljoprivrede temeljio se na lovinačkoj poljoprivrednoj zadruzi koja je prije nekoliko godina pokrenula veliki projekt poticanja sadnje krumpira, prešli su granice općine Lovinac i u taj projekt uključili poljoprivrednike iz susjednih lokalnih jedinica. No, za jaču priču mora se ipak raditi na razvoju poljoprivrede motiviranjem mlađih ljudi za bavljenje tom djelatnošću. 


   – Teško je danas poticati mlade na poljoprivredu kada vide da seljaci u plodnoj Slavoniji prosvjeduju zbog niza problema i kada se na svakom koraku čuje da se poljoprivreda ne isplati, kaže načelnik Jurjević koji je ipak optimist kada je u pitanju i razvoj poljoprivrede u Lovincu.