Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Blaženi EU fondovi

Lovinac, Jasenice i EU oživjet će Sveto Brdo

foto: S.DRECHSLER
foto: S.DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2011. u 19:11 2011-03-01T19:11:22+01:00

Recesija je usporila projekt planiran sa susjednom dalmatinskom općinom Jasenice, ali se od njega, tvrdi načelnik Danijel Jurjević, ne odustaje. Put do realizacije bit će dug 

LOVINAC Lovinac, najjužnija ličko-senjska općina u vrijeme Domovinskog rata prošao je pravu kalvariju, okupaciju i izgon stanovnika. Danas kada te ratne rane zacjeljuju općinska vlast nastoji doprinijeti što kvalitetnijem razvoju ove prostorno ogromne, ali nažalost stanovništvom, a to je pravi lički sindrom, iznimno siromašne općine.

U Lovincu je naime, prema popisu iz 2001. godine na čak 342 četvorna kilometra živjelo svega 1.096 stanovnika raspoređenih u deset naselja. Lovinačka vlast u prošlom sazivu, na čelu je bio HSS-ovac Hrvoje Račić, započela je niz kvalitetnih projekata, a na posljednjim lokalnim izborima izabrana nova HDZ-ova vlast te projekte nastoji nastaviti.

Nažalost, u razvoj Lovinca upleo se i globalni problem, recesija. Najjači lovinački projekt je projekt brdsko-planinskog turizma Sveto Brdo. Golemi je to projekt koji Lovinac provodi u suradnji sa susjednom, primorskom općinom Jasenice iz zadarske županije.

Upravo je recesija usporila, na sreću ne i zaustavila taj projekt. Načelnik općine Lovinac Danijel Jurjević govori da sada treba maksimalno pripremiti projekt za apliciranje u strukturnim fondovima Europske unije. 

  Dio parka prirode

Iako se u javnosti često može čuti da je aktualna vlast zapustila projekt Sveto Brdo, Jurjević oštro opovrgava te tvrdnje. Naime, niti općina niti županija ne kasne u realizaciji projekta, a sada je najbitnije koordinirano sa konzultantima i savjetnicima napraviti kvalitetan projekt koji će se boriti za europske novce, a onda i za investitore koji će realizirati taj projekt.

Trasa gondole koja će velebitski vrh Sveto Brdo, spajati sa jedne strane sa podnožjem u Lici, a s druge strane niz Velebit sa Jasenicama je razminirana, napravljen je veliki korak u smislu idejnih rješenja, napravljen je master plan i brojne studije. Silan posao predstoji, a u tome bi veliki posao trebalo napraviti i nekoliko ministarstava, ponajviše Ministarstvo kulture, jer Sveto Brdo dio je parka prirode. Ipak, premda se radi o ogromnom projektu, ukoliko se uključe svi ta velika želja, realizacija centra Sveto Brdo ostvarit će se. 

   Danijel Jurjević, načelnik općine Lovinac ne želi baratati s datumima kada bi to moglo i biti. Kada se ostvari taj veliki projekt trebat će radne snage. U Lovincu je danas nema, stanovništvo je uglavnom starije životne dobi.

Da bi se to promijenilo još raniji sazivi lokalne vlasti pokrenuli su pomoć mladim obiteljima u vidu zemljišta, infrastrukture i građevinskog materijala za stambene kuće. Još ranije realizirano je naselje u centru Lovinca za desetak obitelji. U tijeku je realizacija drugog naselja prema selu Smokriću, tijekom nadolazećeg proljeća u tom naselju gradit će se infrastruktura kako bi se onda moglo graditi naselje za šest obitelji. 

  Poticaj sadnji krumpira

Pripremljen je plan i za gradnju trećeg naselja. Jurjević kaže da se pokušava graditi gospodarski razvoj i osim Svetoga Brda, za to će trebati novi mladi i stručni ljudi. Uz Sveto Brdo Lovinac bi u razvoju morala povući i poljoprivreda, te poduzetništvo.

Tako su u tijeku pripreme za uređenje poduzetničke zone u Lovincu, očekuje se dobivanje lokacijske dozvole, te onda i glavni projekt. Razvoj poljoprivrede temeljio se na lovinačkoj poljoprivrednoj zadruzi koja je prije nekoliko godina pokrenula veliki projekt poticanja sadnje krumpira, prešli su granice općine Lovinac i u taj projekt uključili poljoprivrednike iz susjednih lokalnih jedinica. No, za jaču priču mora se ipak raditi na razvoju poljoprivrede motiviranjem mlađih ljudi za bavljenje tom djelatnošću. 

   – Teško je danas poticati mlade na poljoprivredu kada vide da seljaci u plodnoj Slavoniji prosvjeduju zbog niza problema i kada se na svakom koraku čuje da se poljoprivreda ne isplati, kaže načelnik Jurjević koji je ipak optimist kada je u pitanju i razvoj poljoprivrede u Lovincu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze