Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Lička poljoprivreda

foto Ličanima treba još kiše: 'Željno smo je čekali, ali za krumpir ovo nije dovoljno'

snimio Marin Smolčić
snimio Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 12:37 2019-07-10T12:37:47+02:00

GOSPIĆ - Kiša koja je unatrag dva dana padala diljem Like razveselila je poljoprivrednike čije su njive žeđale gotovo mjesec dana. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Gospiću je palo oko 20 litara kiše  po četvornom metru.

U kojoj će to mjeri pomoći nasadima krumpira, najzastupljenijoj poljoprivrednoj kulturi Like? Odgovor na ovo pitanje dao nam je Nikola Vidaković, direktor poduzeća  „Agro-Velebit“ koje je najveći proizvođač krumpira u ovom dijelu Hrvatske.

- Kiša koja je padala ovih dana svakako je dobrodošla, ali ipak nedovoljna za optimalan urod krumpira. U južnim dijelovima Like količina oborina je svakako nedovoljna jer je palo manje od 17 litara kiše, a zadnja obilnija kiša nije pala još od konca mjeseca svibnja. Srednja i sjeverna Lika su u tome smislu bolje prošli jer je ondje nešto kiše palo sredinom lipnja. Sadašnja količina oborina je donja granica potrebnih količina vlage koja krumpiru treba u sadašnjem vegetacijskom stadiju. Vremenske prognoze najavljuju nove mjestimične oborine. Ako se to dogodi i padne ukupno oko 40 litara kiše po četvornom metru u konačnici bi ovo bila odlična godina za uzgajivače krumpira, naglašava Nikola Vidaković.

Svoje tvrdnje Vidaković potkrijepljuje činjenicom kako je dobar dio posađenog krumpira u Lici još u cvijetu pa za dobar urod još ima vremena. Ali samo ako padne dovoljno kiše.

krumpir 3

krumpir 6

krumpir 8 (2)

krumpir 9

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.