Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
9. prosinca 2019.
Učeničke zadruge

Jesen u Lici: Klinci su odraslima opet održali lekciju o ekologiji

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 7. listopad 2019. u 17:50 2019-10-07T17:50:06+02:00

GOSPIĆ Na ovogodišnjoj etno-izložbi „Jesen u Lici“ izlagači su nam podastrli mnoštvo plodova jeseni, suhomesnatih proizvoda, sireva, rakija, meda, suvenira, preparata i uporabnih predmeta.

Među izlagačima posebno su se izdvajale učeničke zadruge. „Most“ Kosinj, „Ričina“ Klanac-Pazarište i „Vodarica Marta“ iz Gospića ove su se godine našli jedni do drugih tako da posjetitelji nisu imali razloga obilaziti oba šatora i tražiti uradke ove vrijedne djece.

Kao i svih ovih godina mali su zadrugari bili na visini zadaće. Mjesecima uoči ovoga nastupa organizirani su u školama posebni satovi gdje su djeca sa svojim mentorima izrađivala mnoštvo suvenira, predmete za svakodnevnu uporabu, prpremala su delicije...

Pri tome je ekološki pristup bio i ostao u prvom planu. Zato smo i vidjeli mnoštvo predmeta od drveta, voska, vune i konoplje. Na njihovim štandovima moglo se kupiti eko-pekmeza, krumpir, češnjak i mnoštvo priopravaka napravljenih isključivo od ekološki čistih plodova Zemlje i od prirodnih materijala. Bez kemije i sličnih primjesa.

U eri sve većeg zagađivanja okoliša ova djeca poslala su nam snažnu poruku po kojoj žele naslijediti Zemlju kao divno mjesto za život, a nikako ne kao smetlište na koje mi odrasli bahato odlažemo supstance koje se neće razgraditi u narednih 100 godina.

UZ 6 (2)

UZ 6 (1)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.