Tradicionalna priredba

JESEN U LICI Premijeru Plenkoviću kecelja za pekmez i potkova za sreću

Marin Smolčić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Na štandu kovača iz Slavonije potkova je u tili čas iskovana na otvorenoj vatri i kaljena u vodi te darovana premijeru koji je potom obišao veliku posudu u kojoj je domaćica iz Korenice pekla pekmez od šljiva



GOSPIĆ  Premijer Andrej Plenković posjetio je u subotu Gospić i izložbu »Jesen u Lici«. Tome je prethodio sastanak sa članovima HDZ-a Ličko-senjske županije u Kulturno-informativnom centru Gospić.


Predsjednika HDZ-a dočekao je Marijan Kustić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a s najbližim suradnicima. Nakon kraćeg sastanka uslijedio je dolazak na izložbeni prostor priredbe »Jesen u Lici« u središtu grada.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Ondje su goste dočekali župan ličko-senjski Darko Milinović, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i mnoštvo građana. Na samom ulazu u izložbeni prostor postavljen je štand kovača podrijetlom iz Slavonije. Na otvorenoj kovačkoj vatri u tili čas je iskovana mala potkova za sreću, kaljena u vodi i darovana premijeru Plenkoviću.


Potom su se gosti i domaćini okupili oko velike posude u kojoj se pekao pekmez od šljiva. Premijer je od domaćica iz Korenice na poklon dobio kecelju, ali nije miješao pekmez rekavši kako to nikada nije radio pa bi nešto mogao pokvariti.


Premijer Plenković je obišao veći dio štandova, pri čemu ga je posebno zanimala situacija na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) koja zbog nestašice radnih mjesta neprestano niču diljem Like.


Jesen u Lici, Andrej Plenković


Jesen u Lici, Andrej Plenković



Domaćini su gosta upoznali sa surovom realnošću po kojoj je Lika prije 100 godina imala preko 200 tisuća stanovnika, dok je unatrag dvije godine samo Gospić napustilo gotovo tisuću mladih ljudi. Na ovaj se način porast broja ličkih OPG-ova našao kao nasušna potreba pa ta gospodarstva od dopunskih izvora prihoda mnogim Ličanima postaju jedini način egzistencije.


Sa 270 izlagača iz svih županija, kao i izlagača iz Slovenije i BiH izložba »Jesen u Lici« prerasla je lokalne okvire i postala najveći etno-izložbeni događaj u regiji. Plenković je pozdravio činjenicu kako je etno-izložba »Jesen u Lici« svake godine okupljalište proizvođača iz cijele Hrvatske i država okruženja, kao i nastojanja da se tradicija i kulturna baština istaknu u prvi plan.


Osim toga, ova tradicijska izložba svake godine nad donosi nešto novoga. Ti se pomaci uvijek vežu uz etno-naslijeđe, uz Liku koja je već pomalo zaboravljena. Tako je bilo i ove godine. Na Autobusnom kolodvoru Gospić od jutros su se okupljale konjske zaprege.



Njih desetak doista su ove godine dali »Jeseni« u Lici onaj tradicijski štih i kod starijih posjetitelja izazvali nostalgiju. Jedino što se po asfaltu ne smiju voziti konjske zaprege čiji su kotači okovani čelikom. Dobro su poslužili i gumenjaci. Ushit promatrača bio je dodatno uvećan jer su se u mnogim zapregama vidjele djevojke u narodnim nošnjama. Iz publike su se čuli mnogi komentari i pohvale.


– Ovako je moj ćaća nekada vozio. Nije bilo auta k’o danas. Ma pogledaj ovog Zekana kako čvrsto gazi, a i Riđan je divota za gledat’. Nema toga traktora koji ga more zaminit’ u šumi, u drvima. A di su našli ove lipe cure, čulo se iz publike.



U prvim je kolima krenuo u ime organizatora župan Darko Milinović. On je gradski dečko, ali ga ove scene, kao i sve nas, vraćaju u djetinjstvo kada je Gospićem često odjekivao topot konjskih potkova, praporci i »brunze«, kako su stari Ličani iskrivljeno izgovarali zvona za stoku načinjena od bronce.


Nastup članova KUD-a Široka Kula


U vrijeme dok je premijer u pratnji domaćina boravio u glavnom šatoru i obilazio štandove, na pozornici su nastupali članovi KUD-a “Široka Kula” iz Ličkog Osika. Bilo je u tome i gorke simbolike jer Područna škola u Širokoj Kuli ove jeseni u klupama ima samo dva učenika, a u tome selu žive mahom stariji ljudi.



Široka Kula je tijekom zadnjega rata spaljena do temelja, a ubijeno je 40 civila. Niti jedna Vlada za te strašne zločine nakon 28 godina nije pred lice pravde uspjela dovesti niti jednog počinitelja.