Dobre brojke

I Senj ove godine bilježi rast broja turista

Dorotea Prpić

Zajedno s nekomercijalnim smještajem, ostvareno je 452.837 noćenja ili 2 posto više nego lani, s tim da su noćenja stranaca u odnosu na lani rasla za 5,2 posto, a noćenja domaćih su u padu za 14,65 posto



SENJ Senjska turistička zajednica može biti zadovoljna ovogodišnjom turističkom sezonom jer su indeksi u odnosu na prošlogodišnje osmomjesečno razdoblje u plusu i po dolascima i po noćenjima. U osam mjeseci ove godine na senjskom je području boravilo 74.400 gostiju, od čega stranaca 70.435, a domaćih gostiju 4.025. U usporedbi s istim razdobljem lani, ukupan broj gostiju je povećan za 3,3 posto. Gledajući strukturu, domaćih gostiju je ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bilo manje za 8,8 posto, što je vjerojatno odraz standarda domaćih gostiju, dok je stranaca u odnosu na osmomjesečno razdoblje lani bilo više za 4,1 posto.


U osam mjeseci ove godine na senjskom su području ostvarena 338.083 noćenja, uglavnom stranih turista koji su ostvarili 326.829 noćenja ili 2,64 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok su domaći turisti ostvarili 11.254 noćenja ili 3,14 posto manje nego lani.


To, međutim, nisu konačni podaci jer im se treba dodati i nekomercijalni smještaj u vikendicama i kućama za odmor koji se također mora registrirati. Uzmu li se u obzir i ti podaci, na senjskom je području u osam mjeseci ove godine bilo 80.136 gostiju, što je za 3,35 posto više nego lani, u čemu je bilo 5.290 domaćih gostiju ili za 8,12 posto manje nego lani, a stranih gostiju bilo je 74.846, odnosno 4,37 posto više nego za prvih osam mjeseci lani.




Zajedno s nekomercijalnim smještajem, na senjskom području ostvareno je 452.837 noćenja ili 2 posto više nego lani, s tim da su noćenja stranaca u odnosu na lani rasla za 5,2 posto, a noćenja domaćih gostiju su u padu za 14,65 posto.


Sigurno je da će ovi rezultati do konca godine biti još bolji, a što se tiče same sezone, zadovoljstvo je neupitno, tim više što je Turistička zajednica gostima ponudila i niz uspješnih kulturno-zabavnih sadržaja, bilo kao organizator ili suorganizator.


A činjenica je i da su ovi rezultati maksimum, uzme li se u obzir broj smještajnih kapaciteta koji su ograničavajući faktor u samoj sezoni jer se baziraju uglavnom na privatnim iznajmljivačima. Prostora, međutim, ima u pred i posezoni, ali za značajnije pomake u tim razdobljima potrebna je infrastruktura, i u vidu hotelskih smještajnih kapaciteta i u vidu kvalitetnih i raznolikih, ali i ciljanih sadržaja koji će privući goste.